FED uskoro podiže kamate, verovatno u martu

Bez autora
Jan 27 2022

Suočene sa turbulencijama na finansijskim tržištima i sa usijanom inflacijom, američke Federalne rezerve (FED) najavile su sinoć skoro povećanje referentne kamatne stope, prvo u poslednje više od tri godine u okviru šireg pooštravanja svoje istorijski labave monetarne politike.

Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), u čijoj je nadležnosti kreiranje monetarne politike FED-a, saopštio je da će uslediti povećanje referentne stope na kratloročno zaduživanje za verovatno četvrtinu procenta. To bi bio prvi porast od decembra 2018, prenosi CNBC.

"Mislim da ima dosta prostora za podizanje kamatnih stopa bez ugrožavanja tržišta rada", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Glavni indeksi na Vol Stritu, koji su u sredu bili snažnom usponu, pali su ubrzo nakon Pauelove izjave.

Najavljeno pooštravanje monetarne politike FED-a je odgovor na visok rast inflacije koja je u SAD dostigla najviši nivo poslednjih skoro 40 godina. Potrošačke cene su porasle za 7,0 posto u decembru u odnosu na godinu dana ranije, najbržim tempom od leta 1982.

Mada se o zaokretu ka manje prilagodljivoj monetarnoj politici u SAD dosta govorilo tokom proteklih nekoliko nedelja, aktivnost na berzama je poslednjih dana postala izuzetno nestabilna usled straha investitora da bi FED-ovo pooštravanje monetarne politike moglo da bude agresivnije nego što se očekuje.

U saopštenju FOMC-a nije navedeno konkretno vreme kada će doći do povećanja kamate, ali ima indicija da bi to moglo da se dogodi već na sastanku u martu.

"Sa inflacijom koja je znatno iznad cilja od 2,0 procenta i jakim tržištem rada, Komitet očekuje da će uskoro biti adekvatno povećan ciljani raspon stope na federalna sredstva", piše u saopštenju.

FED neće imati sastanak u februaru.

Pored toga, Komitet je poručio da će mesečna kupovina obveznica centralne banke biti nastavljena u iznosu od samo 30 milijardi dolara u februaru, što ukazuje na to da se očekuje da ovaj program bude okončan u martu, u isto vreme kada kreće povećanje kamate.

Što se tiče pitanja kada bi FED mogao da počne da smanjuje portfolio kupljenih obveznica koje su povećale njegov bilans stanja na skoro 9,0 biliona dolara, u saopštenju nije bilo konkretnih naznaka o tome.

Tržišni akteri procenjuju da će kamata na pozajmice FED-a do kraja godine iznositi oko 1,0 odsro, u odnosu na sadašnji raspon koji je blizu nula procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik