Fič konačno povećao rejting Grčke

Bez autora
Mar 14 2012

Američka agencija za kreditne rejtinge Fič povećala je danas dugoročni rejting Grčke na B-, sa stabilnom prognozom, sa ograničenog bankrota. Razlog je jučerašnja uspešna zamena grčkih obveznica kojom je ogroman grčki dug smanjen za oko 100 milijardi evra.Fič je opozvao rejtinge obveznica, koje je emitovala Grčka i kojima se upravljalo po grčkim propisima i dodelio rejting B- novim grčkim vladinim obveznicama, koje su rezultat učešća privatnog sektora u zameni duga.

Fič konačno povećao rejting GrčkeAmerička agencija za kreditne rejtinge Fič povećala je danas dugoročni rejting Grčke na B-, sa stabilnom prognozom, sa ograničenog bankrota.

Razlog je jučerašnja uspešna zamena grčkih obveznica kojom je ogroman grčki dug smanjen za oko 100 milijardi evra.

Fič je opozvao rejtinge obveznica, koje je emitovala Grčka i kojima se upravljalo po grčkim propisima i dodelio rejting B- novim grčkim vladinim obveznicama, koje su rezultat učešća privatnog sektora u zameni duga.

Rejting obveznica, emitovanih po stranim propisima, ostaće na nivou C do 11. aprila kada će biti obavljena njihova zamena.

Povećanje rejtinga je usledilo posle zvanične potvrde da je u zameni grčkih obveznica učestvovalo 96 odsto privatnih kreditora, pri čemu je zamenjeno 177 milijardi evra vrednih obligacija, izdatih po grčkom zakonu, za nove zapise.

Fič je objasnio da je zamena duga znatno poboljšala servisni profil grčkog duga i smanjila rizik od pojave kratkoročnih teškoća u otplati duga.

Ta agencija, međutim, smatra da ostaju znatni rizici od bankrota u svetlu i dalje veoma visoke zaduženosti i velikih ekonomskih izazova sa kojima se suočava Grčka, što se ogleda u niskom špekulativnom rejtingu B-.

Fič, ipak, veruje da postoji ograničena margina sigurnosti za servis duga po novim obveznicama u sledećih 12 meseci do dve godine, što se ogleda u stabilnoj prognozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik