Fič snizio izglede deviznog zaduživanja Japana

Bez autora
Jul 30 2020

Rejting agencija Fič je revidirala danas izglede dugoročnog zaduživanja Japana u stranoj valuti na negativne sa stabilnih, navodeći u obrazloženju oštar pad domaće privrede uzrokovan korona virusom.

"Pandemija korona virusa izazvala je snažan pad ekonomije Japana, uprkos početnom uspehu zemlje u suzbijanju virusa", saopštio je Fič, a prenosi Rojters.

Globalna bonitetna agencija je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Japana na “A”.

Predviđa se da će japanska privreda u drugom kvartalu zabeležiti veliki pad jer je korona kriza pogodila globalnu tražnju, a vanredno stanje u zemlji od sredine aprila do kraja maja je usporilo potrošačke i poslovne aktivnosti.

Iako je vlada u Tokiju ukinula vanredne mere, nedavni rast broja novozaraženih mogao bi da izvrši novi pritisak na ekonomiju.

Fič procenjuje da će treća po veličini svetska ekonomija 2020.godine pasti za pet odsto a da će 2021. zabeležiti oporavak za 3,2 procenta.

Japanska fiskalna podrška privredi i očekivani oporavak spoljne tražnje trebalo bi da pomognu ekonomiji da se vrati kvartalnom rastu u drugoj polovini 2020, navela je agencija.

Napominje, međutim, da će rast fiskalnog deficita u 2020. i 2021. godini znatno podići javni dug.

"Negativni izgledi znače da će veći obim duga i rizik od negativnih makroekonomskih kretanja ipak pogoršati mogućnost da dug krene silaznom putanjom u srednjm roku", ocenjuje Fič.

Rejting agencija takođe predviđa da će Banka Japana zadržati svoje kamatne stope na sadašnjim nivoima najmanje do kraja 2022. godine u okviru svog programa kontrole krivulje prinosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik