"Fijat" postao većinski vlasnik "Krajslera"

Bez autora
Jul 25 2011

Kompanija "Fijat" postala je vlasnik 53,5 odsto "Krajsler grupe" nakon što je otkupila 7,5 odsto akcija koje su bile u posedu američke i kanadske države za 625 miliona dolara. Italijanski proizvođač automobila platio je američkoj vladi 560 miliona dolara za 98.000 akcija, koliko joj je bilo ostalo u "Krajsleru"."Fijat" upravlja "Krajslerom" od 2009, kada je ta kompanija zatražila zaštitu od poverilaca. Američka vlada je "Krajsleru" dala 12,5 milijardi dolara zajmova kada je recesija gotovo zaustavila prodaju automobila i dovela "Krajsler" i "Dženeral motors" na rub propasti.

"Fijat" postao većinski vlasnik "Krajslera"Kompanija "Fijat" postala je vlasnik 53,5 odsto "Krajsler grupe" nakon što je otkupila 7,5 odsto akcija koje su bile u posedu američke i kanadske države za 625 miliona dolara.

Italijanski proizvođač automobila platio je američkoj vladi 560 miliona dolara za 98.000 akcija, koliko joj je bilo ostalo u "Krajsleru", saopštilo je Ministarstvo finansija Amerike.

"Fijat" upravlja "Krajslerom" od 2009, kada je ta kompanija zatražila zaštitu od poverilaca.

Američka vlada je "Krajsleru" dala 12,5 milijardi dolara zajmova kada je recesija gotovo zaustavila prodaju automobila i dovela "Krajsler" i "Dženeral motors" na rub propasti.

Sredstva su odobrena iz vladinog "spasilačkog" fonda od 700 milijardi dolara.

Tada je "Fijat", prema ugovoru, dobio 20 odsto akcija "Krajslera" i preuzeo upravljanje kompanijom iz Detroita.

"Fijat" je postepeno povećavao udeo u "Krajsleru" i najnovijom kupovinom američkih akcija i malog broja kanadskih postao većinski vlasnik.

"Krajsler" je napravio veliki zaokret u poslednje dve godine i, nakon što je skresao troškove i oživeo prodaju, u prvom kvartalu ove godine je ubeležio neto profit od 116 miliona dolara. Za celu 2011. očekuje se profit od 200 do 500 miliona dolara.

Od ukupnog spasilačkog paketa koji je dobio od američke vlade "Krajsler" je vratio 11,2 milijarde dolara. Takođe je vratio 1,5 milijardi dolara drugih zajmova vlade SAD.

Očekuje se da vlasnički udeo "Fijata" u "Krajsleru" do kraja godine naraste na 58,5 odsto. Preostali deo je u vlasništvu trast fonda za zaštitu zdravlja penzionera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik