Folksvagen potpisuje ugovor sa Turskom, 2020. počinje gradnja nove fabrike

Bez autora
Sep 27 2019

Ugovor je gotovo prefektuiran. Folksvagen će uskoro i zvanično objaviti da će svoj novi inostrani pogon otvoriti u Turskoj. Planovi Folksvagena za otvaranje novog pogona u Istočnoj Evropi postaju sve konkretniji.U toku su završni razgovori sa Turskom, rekao je reporterima u Berlinu šef Folksvagenovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman. On je dodao da računa da će za najviše dve nedelje doći do konačnog dogovora, a trenutno se radi na finalizovanju ugovora kako bi on bio spreman za potpisivanje. Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom.

Folksvagen potpisuje ugovor sa Turskom, 2020. počinje gradnja nove fabrikeUgovor je gotovo prefektuiran. Folksvagen će uskoro i zvanično objaviti da će svoj novi inostrani pogon otvoriti u Turskoj.

Planovi Folksvagena za otvaranje novog pogona u Istočnoj Evropi postaju sve konkretniji.

"U toku su završni razgovori sa Turskom", rekao je reporterima u Berlinu šef Folksvagenovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman.

Tostman je dodao da računa da će za najviše dve nedelje doći do konačnog dogovora, a trenutno se radi na finalizovanju ugovora kako bi on bio spreman za potpisivanje. Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom.

Insajderi prenose da je odluka o gradnji pogona za više od milijardu evra već doneta.

"Ta Folksvagenova investicija u Turskoj je dobra stvar za čitavu tursku privredu", rekao je za "Dojče Vele" Alper Kanča, predsednik turskog udruženja proizvođača automobilskih delova TAYSAD.

"Folksvagen u uspešnim godinama u Turskoj proda oko 170.000 automobila, što je veliki udeo na tržištu te zemlje i dobro je i za tursku i za Nemačku", naglasio je Kanča.

4.000 potencijalnih radnih mesta

Nova fabrika će imati kapacitet za sklapanje do 300.000 vozila godišnje kao i oko 4.000 zaposlenih. Biće otvorena u Manisi u blizini Izmira u Zapadnoj Anatoliji.

"Ekonomski faktori u regionu su idealni za otvaranje takvog pogona", kaže Alper Kanča.

Prema insajderskim informacijama, gradnja fabrike bi trebalo da počne 2020, a proizvodnja automobila 2022. godine. Uprava Folksvagena je mesecima pregovarala sa turskim vlastima, a alternativa je bila Bugarska i, u ranijoj fazi, i Srbija.

U novoj fabrici bi trebalo da se proizvode Folksvagenov model Pasat i Škodin model Superb.

Odluka je politički sporna

Evropska unija optužuje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da sputava slobodu mišljenja i demonstriranja u svojoj zemlji. Odluka Folksvagena da napravi dil sa turskom je zato politički sporna. No, Folksvagen na to odgovara da je Turska već godinama kandidat za prijem u EU, te da je puč od pre tri godine pogoršao situaciju.

Prema rečima glavnog lobiste firme Tomasa Štega, kompanija zna da neće imati nepodeljenu podršku javnosti za svoj projekat, ali ističe da Turska ima razvijenu tržišnu privredu i da smatraju da će ponovo početi rast privrede ove zemlje.

"Polazimo od toga da će naši standardi u Turskoj moći da se održe, i u pogledu kvaliteta proizvoda i kada je reč o učešću radnika u donošenju odluka, a i na planu ljudskih prava u oblastima na koje imamo direktan uticaj", dodaje šef proizvodnje Tostman.

U Turskoj su plate manje nego u istočnoevropskim zemljama koje su bile u igri. U Bugarskoj, koja je dugo važila kao alternativa, plate su isto male, ali tamo nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

Osim toga, Bugarska mora da poštuje pravila Evropske unije u vezi sa subvencijama, a u Turskoj može, kako kažu u Folksvagenu, slobodno da se pregovara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik