Folksvagen pregovara o preuzimanju francuske rentakar grupe Juropkar Mobiliti

Bez autora
Jun 24 2020

Folksvagen pregovara o kupovini francuske rentakar grupe Juropkar Mobiliti (Europcar), a taj posao bi omogućio nemačkom proizvođaču automobila bolju zaradu od njegovog voznog parka, javlja Rojters pozivajući se na izvore upoznate s tom problematikom, prenosi Tanjug.

Potencijalna akvizicija se našla na dnevnom redu u trenutku kada se Juropkar bori sa problemima zbog ekonomskog pada izazvanog pandemijom kovid19, koja je desetkovala industriju putovanja širom sveta i smanjila tražnju za iznajmljivanjem automobila.

Ovaj posao bi predstavljao zaokret za 180 stepeni za Folksvagen, budući da je 2006. godine prodao Juropkar investicionoj kompaniji Eurazeo SE.

Folksvagen se obratio Juropkaru i izrazio interesovanje za preuzimanje i sprovođenje „đu dilidžensa” (analize izvodljivosti), rekao je jedan od Rojtersovih izvora. Razgovori su, kaže, preliminarnog karaktera i dogovor je daleko od izvesnog s obzirom na finansijsko stanje Juropkara od izbijanja epidemije korona virusa.

Juropkar, koji ima tržišnu kapitalizaciju od 390 miliona evra (441 milion dolara) i čiji je neto dug na kraju marta bio veći od milijardu evra, takođe je privukao interesovanje privatnih investicionih firmi, uključujući fond Apolo Global Menadžement, naveli su izvori.

Iz Folksvagena, Apola i Eurazea, koji trenutno ima blizu 30 odsto udela u Jurokapu, odbili su da daju komentar.

Kada je Folksvagen 2006. godine otuđio Juropkar, u obrazloženju je naveo da može da bude pružalac usluga mobilnosti bez posedovanja vlastite rentakar kompanije. Eventualni novi ugovor bi omogućio Folksvagenu da otkupi Juropkar znatno jeftinije u odnosu na 3,32 milijarde evra za koliko ga je prodao pre 14 godina.

U Juropkaru se nadaju da će izbeći sudbinu američkog rivala Herc Global Holdingsa, koji je u maju podneo zahtev za zaštitu od bankrota.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik