Garancije od 300 miliona evra za "Voksol"

Bez autora
Mar 15 2010

Vlada u Londonu odobrila je kreditne garancije od 300 miliona evra kompaniji "Voksol", britanskoj filijali američkog "Dženeral motorsa" (GM), kako bi pomogla opstanak dve njegiove fabrike u Britaniji."Voksol" je, zajedno sa nemačkim "Opelom", evropski deo posrnulog GM-a, koji je planirao da proda svoje evropske filijale kada je, prošle godine, prijavio bankrot i zatržio sudsku zaštitu od poverilaca. Nekadašnji američki auto-gigant kasnije je promenio tu odluku i odlučio da preduzme mere za ozdravljenje evropskih pogona.

Garancije od 300 miliona evra za "Voksol"Vlada u Londonu odobrila je kreditne garancije od 300 miliona evra kompaniji "Voksol", britanskoj filijali američkog "Dženeral motorsa" (GM), kako bi pomogla opstanak dve njegiove fabrike u Britaniji, potvrdio je britanski ministar privrede Piter Mandelson.

"Voksol" je, zajedno sa nemačkim "Opelom", evropski deo posrnulog GM-a, koji je planirao da proda svoje evropske filijale kada je, prošle godine, prijavio bankrot i zatržio sudsku zaštitu od poverilaca. Nekadašnji američki auto-gigant kasnije je promenio tu odluku i odlučio da preduzme mere za ozdravljenje evropskih pogona.

Kako je Mendelson rekao za BBC, britanska vlada će pružanjem garancija za kredite obezbediti budućnost "Voksolovih" fabrika u Britaniji. Novac će biti obezbeđen iz vladinog programa pomoći automobilskoj industriji.

Uparava "Voksola", naravno, pozdravila je tu odluku.

Nakon što je prošle nedelje najavio da će povećati ulaganja u "Opel" i "Voksol" na 1,9 milijardi evra, GM je saopštio da su grupaciji neophodne dve milijarde evra kredita i garancije od evropskih vlada.

GM je predložio da 60 odsto sume obezbedi Nemačka, gde radi većina njegovih radnika u evropskim pogonima.

GM je u okviru plana stabilizacije evropskih poslova najavio otpuštanje 8.300 randika u Evropi i zatvaranje nerentabilnih fabrika. Tim programom nije bilo planirano otpušutanje radnika u fabrici u Elesmer Portu, sa 2.200 zaposlenih koji izraduju "voksol astru", ali je početkom godine potvrđeno da će 360 radnika dobiti otkaz u pogonu u Bedferdširu i oko 370 zaposlenih u fabrici u Lutonu.

Takođe je dovedena u pitanje budućnost fabrike u Lutonu, u kojoj se izrađuje komercijalni van "vivero", kada istekne sadašnji ugovor 2013. godine.

- Sada je rano govoriti o tome koji će novi proizvod zameniti sadašnju proizvodnju u Lutonu - kazao je Mendelson.

GM je najavio će u narednih pet godina uloziti 11 milijardi evra "u novu proizvodnu ofanzivu," dok "Opel" namerava da ove godine lansira osam novih modela i još četiri u 2011. Recesija i pad prodaje u periodu globalnog privrednog posrtanja prinudili su GM da prošlog leta zatraži sudsku zaštitu od bankrota, da bi uz pomoć američke vlade, koja sada u kompaniji drži 62 odsto akcija, uspeo da preživi krizu.

Od tada, GM je prodao švedsku robnu marku "Saab" i ukinuo američke brendove "Pontijak" i "Saturn". Prošlog meseca je odlučio da obustavi proizvodnju u filijali "Hamer", pošto je propala njena planirana prodaja jednoj kineskoj kompaniji.

GM je u poslednjem trenutku odustao od prodaje "Opela" i "Voksola" kanadskoj kompaniji za proizvodnju auto delova "Magna" i ruskoj Sberbanci, iako je bio postignut načelan dogovor, što je šokiralo i razljutilo nemačku vladu. Bio je to i svojevrstan šamar kancelaru Angeli Merkel, koja je podržvala tu transakciju.

Nemačka vlada bila je spremna da zajmom od preko šest milijardi dolara podupre taj posao, prvenstveno zato što je kanadska firma obećala da neće zatvoriti nijednu od četiri fabrike "Opela" u Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik