Gasovod "Nabuko" biće skuplji nego što je očekivano

Bez autora
Oct 17 2011

Cena izgradnje gasovoda "Nabuko" mogla bi da dostigne 10 do 14 milijardi evra, što je znatno više od prvobitne računice. Ove sedmice je austrijski učesnik projekta "Nabuko", kompanija "OMV Gas", prognozirao da će isporuke gasa tim gasovodom početi tek 2018. Ranije je nezvanično saopšteno da je projektna vrednost "Nabuka" povećana sa prvobitnih 7,9 milijardi evra, na 12-15 milijardi evra.Takođe je objavljeno da bi usvajanje konačne investicione odluke moglo biti odloženo za 2012. zbog povećanja cene izgradnje i neregulisanog pitanja snabdevanja tog gasovoda gasom.

Gasovod "Nabuko" biće skuplji nego što je očekivanoCena izgradnje gasovoda "Nabuko" mogla bi da dostigne 10 do 14 milijardi evra, što je znatno više od prvobitne računice, izjavio je danas komesar Evropske unije za energetiku Ginter Etinger.

Ove sedmice je austrijski učesnik projekta "Nabuko", kompanija "OMV Gas", prognozirao da će isporuke gasa tim gasovodom početi tek 2018.

Ranije je nezvanično saopšteno da je projektna vrednost "Nabuka" povećana sa prvobitnih 7,9 milijardi evra, na 12-15 milijardi evra. Takođe je objavljeno da bi usvajanje konačne investicione odluke moglo biti odloženo za 2012. zbog povećanja cene izgradnje i neregulisanog pitanja snabdevanja tog gasovoda gasom.

Prethodno je usvajanje te odluke bilo pomereno za 2011. zbog odugovlačenja pregovora o isporukama "plavog goriva" iz Azerbejdžana, podsetio je Rojters.

Magistralni gasovod "Nabuko", dužine 3.300 kilometara, treba da doprema gas iz centralne Azije do potrošača u Evropskoj uniji, pre svega u Austriji i Nemačkoj, zaobilazeći Rusiju. Projektni kapacitet gasovoda je 26-32 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Učesnici projekta "Nabuko" su austrijska kompanija "OMV Gas", turska "Botas", bugarska "Bulgargaz", rumunska "Transgaz", mađarska MOL i nemačka RWE. Svaka od učesnica ima podjednaki udeo od po 16,67 odsto.

Kao glavni isporučioci gasa za taj gasovod planirani su Azerbejdžan, Irak i Turkmenija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik