Gasprom i Naftogaz se neće spojiti

Bez autora
May 17 2010

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbacio je ideju ruskog premijera Putina o spajanju ruskog diva Gasproma i ukrajinskog Naftogaza. Spajanje s Gaspromom 50-50 bi bilo zanimljivo, ali jasno je da se to neće dogoditi jer Gasprom na to nikada neće pristati.Ukrajina je spremna na formiranje konzorcijuma u koji bi bili uključeni i Rusija i Evropska unija. Gasprom je odbacio ideju Kijeva da se u potencijalne pregovore uključe kompanije iz EU.

Gasprom i Naftogaz se neće spojitiUkrajinski predsednik Viktor Janukovič odbacio je ideju ruskog premijera Putina o spajanju ruskog diva Gasproma i ukrajinskog Naftogaza.

"To je nemoguće", rekao je Janukovič i dodao da bi "spajanje s Gaspromom 50-50 bi bilo zanimljivo, ali jasno je da se to neće dogoditi jer Gasprom na to nikada neće pristati".

Ukrajina je spremna na formiranje konzorcijuma u koji bi bili uključeni i Rusija i Evropska unija.Gasprom je odbacio ideju Kijeva da se u potencijalne pregovore uključe kompanije iz EU.

Janukovič je dodao da je spajanje tih kompanija pod drugim uslovima neprihvatljvo. "Predlog o spajanju nije ni na koji način povezan s idejom o stvaranju konzorcijuma za transport gasa koji bi uključio tri strane: Rusiju, Ukrajinu i evropske kompanije", rekao je šef Gasproma Aleksej Miller u saopštenju.

Ruski premijer Vladimir Putin iznenadio je prošloga meseca Ukrajinu, predloživši joj spajanje Gasproma i Naftogaza.

Janukovič smatra da bi Evropska unija morala da bude deo pregovora između Kijeva i Moskve o spajanju njihovih naftnih kompanija. On je pozvao Brisel za partnera, ali je EU odgovorila da neće imati ulogu u predlogu o spajanju.

Ukrajina je važna energetska ruta za Evropu i ključna je za cilj EU-a o osiguranju snabdevanja gasom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik