GM predstavio novo električno vozilo

Bez autora
Mar 24 2010

Američki "Dženeral motors" (GM) prikazao je u Šangaju novi koncept automobila EN-V (Electric Networked-Vehicle) koji će, kako se očekuje, učvrstiti poziciju kompanije u sektoru električnih vozila.GM je predstavio vozilo na dva točka i sa dva sedišta u paviljonu koji deli sa njegovim zajedničkim preduzećem sa kineskim partnerom, kompanijom SAIC. Takođe, na Svetskoj privrednoj izložbi (World Expo) od maja do oktobra u Šangaju pokazaće tri radne verzije tog vozila.

GM predstavio novo električno voziloAmerički "Dženeral motors" (GM) prikazao je u Šangaju novi koncept automobila EN-V (Electric Networked-Vehicle) koji će, kako se očekuje, učvrstiti poziciju kompanije u sektoru električnih vozila.

GM je predstavio vozilo na dva točka i sa dva sedišta u paviljonu koji deli sa njegovim zajedničkim preduzećem sa kineskim partnerom, kompanijom SAIC.

Takođe, na Svetskoj privrednoj izložbi (World Expo) od maja do oktobra u Šangaju pokazaće tri radne verzije tog vozila.

EN-V, sa direktnim napajanjem baterija na struju, trebalo bi da pomogne da se smanji broj incidenata i da olakša saobraćaj u prezagušenim velikim gradovima kao što je Šangaj, ali se neće pojaviti u prodaji za još 10 do 20 godina.

GM ipak računa da bi taj model, koji je za dve trećine kraći od standarnog putničkog automobila, mogao da pomogne kompaniji da se predstavi kao značajan "igrač" u sektoru eneregetski efikasnih vozila, nakon što je u julu prošle godine izašla iz stečajnog postupka.

Alen Tob, potpredsednik GM za globalna istraživanja i razvoj, rekao je da EN-V zaista predstavlja potpuno novi koncept, ne samo u segmentu električnih vozila, nego i kao drugačiji automobil od svih dosadašnjih namenjenih vožnji u gradovima sa milionima stanovnika.

Novi EN-V, čija najveća brzina iznosi 40 kilometara na sat i može da pređe 40 kilometara sa jednim punjenjem baterija, opremljen je malim litujum-jonskim baterijama.

GM je izabrao Kinu za predstavljanje novog vozila imajući u vidu njen sve veći značaja za svetske proizvođače kola. Kina je sada drugo najveće GM tržište automobila, posle SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik