Google kažnjen zbog ugrožavanja privatnosti

Bez autora
Mar 22 2011

“Google” je u ponedeljak primio svoju prvu kaznu za nepropisno prikupljanje i čuvanje podataka za svoju Street View aplikaciju. Francuski organ CNIL je sankcionisao “Google” sa najvećom kaznom do sada u iznosu od 100.000 evra zbog prikupljanja ličnih podataka sa Wi-Fi mreže kroz roaming kamere montirane na automobile i bicikle.Ovo je prva kazna protiv “Google-a”. Više od 30 zemalja je uputilo žalbe, a najmanje još dve evropske zemlje razmatraju kaznu, dok su neke druge presudile u korist “Google-a”.

Google kažnjen zbog povrede privatnosti“Google” je u ponedeljak primio svoju prvu kaznu za nepropisno prikupljanje i čuvanje podataka za svoju Street View aplikaciju.

Francuski organ CNIL je sankcionisao “Google” sa najvećom kaznom do sada u iznosu od 100.000 evra zbog prikupljanja ličnih podataka sa Wi-Fi mreže kroz roming kamere montirane na automobile i bicikle.

Ovo je prva kazna protiv “Google-a”. Više od 30 zemalja je uputilo žalbe, a najmanje još dve evropske zemlje razmatraju kaznu, dok su neke druge presudile u korist “Google-a”.

Kompanija “Google” je uputila izvinjenje i saopštila da će izbrisati podatke.  Iz kompanije je saopšteno da čim su shvatili šta se dogodilo, zaustavili su prikupljanje svih Wi-Fi podataka iz Street View  automobila i odmah obavestili vlasti.

Rukovodstvo CNIL je kritikovao “Google” zbog nedostatka transparentnosti i saradnje u vezi istrage, koja je pokrenuta 2009. godine. “Google” nije uvek bio spreman za saradnju i nije davao sve informacije koje su tražili.

Kompanija “Google” ima rok od dva meseca da podnese žalbu na kaznu, a portparol te kompanije je saopštio da još nije odlučeno da li će biti uložena žalba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik