Google odgovoran za kršenje autorskih prava

Bez autora
May 08 2012

Porota u SAD-u presudila je da je kompanija Google kriva za kršenje autorskih prava, zato što je koristila svoju verziju Jave u Androidu. Međutim porota nije uspela da se usaglasi oko toga da li je taj prekršaj zaštićen pravilima o “fer korišćenju”. Porota smatra da je Oracle dokazao da je Google narušio strukturu, redosled i organizaciju 37 autorski zaštićenih API paketa koje je upotrebio u svojoj verziji Jave.Praveći Android, Google je napravio novu verziju Jave poznatu kao virtuelna mašina Dalvik, koja imitira njene API pakete preko kojih Java aplikacije komuniciraju s Java platformom.

Google odgovoran za kršenje autorskih pravaPorota u SAD-u presudila je da je kompanija Google kriva za kršenje autorskih prava, zato što je koristila svoju verziju Jave u Androidu.

Međutim porota nije uspela da se usaglasi oko toga da li je taj prekršaj zaštićen pravilima o “fer korišćenju”.

Porota smatra da je Oracle dokazao da je Google narušio strukturu, redosled i organizaciju 37 autorski zaštićenih API paketa koje je upotrebio u svojoj verziji Jave. Praveći Android, Google je napravio novu verziju Jave poznatu kao virtuelna mašina Dalvik, koja imitira njene API pakete preko kojih Java aplikacije komuniciraju s Java platformom.

Međutim, porota nije mogla da se usaglasi da li je Google verzija Jave spada u fer korišćenje, jer bi u tom slučaju Google bio oslobođen optužbi.

Presuda objavljena u ponedeljak posle jednonedeljnog većanja, označava delimičnu pobedu za Oracle u njegovom sporu protiv Google-a. Oracle je zahvalio poroti na donetoj presudi tretirajući je kao svoju pobedu.

Međutim, Oracle će morati da pričeka, možda i na ponovljeno suđenje, kako bi video da li će Google izbeći odgovornost pozivajući se na pošteno korišćenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik