Haos na „kriptotržištu“, za nedelju dana gubitak 500 milijardi dolara

Bez autora
Jan 25 2022

Tržište kriptovaluta već četvrti dan za redom trpi ogromne gubitke. Prema podacima sajta Koingeko, tržišna kapitalizacija je samo danas pala za oko 8,4 odsto i trenutno iznosi 1,62 biliona dolara. U poslednja 24 sata sa tržišta je nestalo 130 milijardi, a za nedelju dana povučeno je 490 milijardi dolara.

Opšta rasprodaja na tržištu direktno se oslikala i na cene svih kriptovaluta kojima se trguje. Tako je bitkoin, koji je vredeo i preko 60.800 dolara samo danas izgubio 7,3 odsto vrednosti i pao, pre nekoliko sati, na nivo od 33.251 dolara. U proteklih nedelju dana izgubio je 22 odsto svoje vrednosti, piše Sputnjik.

Itirijum je za nedelju dana izgubio 33 odsto svoje vrednosti i sada se ceni na 2.201 dolar. Oko trećine, i više, vrednosti izgubili su i alternativni novčići kao što su kardano (30,6 odsto), iks-er-pe (27,1 odsto), solana (43,6 odsto).

Prema poslednjim procenama oko 200.000 ljudi iz Srbije poseduje neku od ovih kriptovaluta, te se s obzirom na pad cena, ako nisu i sami prodali, trenutno nalaze u nezavidnoj situaciji.

Profiti od investiranja u digitalna dobra im se bukvalno tope pred očima. Ovaj pad na tržištu su najviše osetili oni koji su odlučili da investiraju u neku od kriptovaluta u trenutku korekcije cena u odnosu na istorijske maksimume (npr. ulaganje u bitkoin kada mu je cena pala ispod 50.000 dolara, sa predumišljajem da neće padati dalje).

Kriptovalute se generalno kreću u tandemu sa akcijama, najviše onih vezanih za tehnološke kompanije, i one padaju od početka ove godine. Glavni razlog, prema mišljenju analitičara, jeste taj da investitori biraju da prodaju rizične hartije i dobra u sklopu pripreme za strožu monetarnu politiku, tj. za podizanje kamatnih stopa kako od strane američkog FED-a, tako i ECB.

Veliki broj analitičara tržišta kriptovaluta navodi da će sledeća stabilizacija cena na kriptotržištu, služeći se bitkoinom kao reperom, biti 30.000 dolara za jedan bitkoin, piše Si-En-Bi-Si, ali isto tako navode da se cene neće oporavljati na duži rok, što je nešto što se među poznavaocima prilika na tržištu naziva „kripto-zima“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik