„Honda” i dalje najzelenija

Bez autora
Feb 24 2011

Japanska „Honda” se već 11 godina nalazi u vrhu liste kompanija sa „najzelenijim vozilima”, a prema najnovijoj proceni Američkog saveta za energetski efikasnu privredu (ACEEE) „Honda” se našla na čelu firmi koje imaju najbolje ekološki prilagođene automobile.Pet „Hondinih” modela našlo se ove godine među „najzelenijim” u njihovoj klasi, a „sivik GX”, koji koristi prirodni gas, dobio je titulu najzelenijeg američkog vozila osmi put.

„Honda” i dalje najzelenijaJapanska „Honda” se već 11 godina nalazi u vrhu liste kompanija sa „najzelenijim vozilima”, a prema najnovijoj proceni Američkog saveta za energetski efikasnu privredu (ACEEE) „Honda” se našla na čelu firmi koje imaju najbolje ekološki prilagođene automobile.

Pet „Hondinih” modela našlo se ove godine među „najzelenijim” u njihovoj klasi, a „sivik GX”, koji koristi prirodni gas, dobio je titulu najzelenijeg američkog vozila osmi put.

Na listi ekoloških kola našali su se hibridni „sivik” i „insajt”. ACEEE je, takođe, izabrao hibrid kupe „CR-Z sport” i model „odisej.”

Džon Mendel, izvršni potpredsednik „Hondine” američke filijale, ocenio je da priznanje koje je dodelila ACEEE „najbolje ilustruje” opredljenje kompanije da razvija vozila koja ispunjavaju najviše standarde potrošnje goriva i niske emisije štetnih gasova.

Početkom ove sedmice „Honda” je predstavila najnoviju „zelenu” verziju „sivika HF” koji na 40 milja troši galon goriva na otvorenom drumu.

U nastojanju da ostane lider u potrošnji goriva u segmentu manjih automobila „Honda” će početi da prodaje dve verzije najbolje prodavanog kompaktnog modela „sivik” na američkom tržištu. To su dosta energetski efikasniji modeli od sadašnjih, tvrdi kompanija.

„Honda” je saopštila da će „sivik HF”, sa benzinskim motorom od 1,8 litara, krenuti u prodaju za nekoliko meseci i da će prelaziti 41 milju sa galonom goriva. To je znatno unapređenje u odnosu na sadašnji „sivik” koji prelazi 36 milja po galonu benzina, preneo je internet portal „Autonjuz.”

U međuvremenu, hibridni „sivik”, model za 2012. godinu, koji je prvi put dobio paket litijum-jonskih baterija, moći će da prelazi u proseku 45 milja po galonu, u kombinaciji vožnje u gradu i na autoputu, četiri milje po galonu više od dosadašnje verzije.

Novi „sivik” trebalo bi da pomogne „Hondi” da se nadmeće sa kompanijom „Hjundaji” koja pokušava da pretekne „Hondu” i „Tojotu” po ukupnoj energetskoj efikasnosti njihovih automobila.

Krajem 2010. južnokorejski „Hjundaji” počeo je da prodaje obnovljeni manji automobil „elantra” koji prevaljuje 40 milja sa galonom goriva, čime je nadmašio „sivik” i „tojota korolu.”

Sadašnja „sivik” linija uključuje benzinske motore DX, LX i EX klase za modele sedan i kupe, „sivik hibrid” i sedan „sivik GX” sa motorom na prirodni gas. „Honda” tvrdi da se „sivik HF” model za 2012. godinu razlikuje od prethodnika donekle i po spoljnjem izgledu zbog ugrađenih aerodinamičkih elemenata kako bi se unapredila njihova energetska efikasnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik