Huavej obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija

Bez autora
Aug 09 2020

Kineski tehnološki gigant Huavej suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema njegovim rečima, proizvodnja čipa Kirin, koji je dizajnirao Huavej biće obustavljena 15. septembra, jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove.

"To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huavejevih čipova Kirin mogla bi da bude poslednja", rekao je Ju, prenosi AP.

Huavej tehnolodžis, jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je Huaveju onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Google music.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huavej.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik