I Ameriku muči nezaposlenost

Bez autora
Aug 08 2010

Drugi mesec zaredom porasla je nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama i dostigla 9,6 odsto. Broj radnika manji je za 131.000, jer su neki od osam miliona onih koji su zbog krize protekle dve godine ostali bez posla, odustali od potrage za njim.Tračak nade na američkom tržištu rada daje privatni sektor u zemlji. Statistike nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama gore su nego što se očekivalo. Broj radnika u julu, smanjen je, kao posledica gašenja privremenih radnih mesta...

I Ameriku muči nezaposlenostDrugi mesec zaredom porasla je nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama i dostigla 9,6 odsto. Broj radnika manji je za 131.000, jer su neki od osam miliona onih koji su zbog krize protekle dve godine ostali bez posla, odustali od potrage za njim.

Tračak nade na američkom tržištu rada daje privatni sektor u zemlji. Statistike nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama gore su nego što se očekivalo.

Broj radnika u julu, smanjen je, kao posledica gašenja privremenih radnih mesta. U potrazi za poslom je 15 miliona ljudi, pokazuju zvanični podaci, ali stručnjaci tržišta rada u najmoćnijoj svetskoj privredi procenjuju da je taj broj mnogo veći.

Predsednik SAD Barak Obama apeluje na Kongres da ubrza donošenje zakona o smanjenju poreza i većim beneficijama maloj privredi.

"Ne smemo stati. U pripremi je zakon o davanju dvostruko većih pozajmica malim privrednicima, što će otvoriti nova radna mesta i pospešiti kreditiranje preduzeća. To je ono što treba da uradimo. Nećemo dozvoliti da sudbina malih preduzeća visi o koncu", rekao je Obama.

Pozitivni signali na tržištu rada dolaze iz privatnog sektora, u kome je prošlog meseca posao našlo 70.000 ljudi. Ipak, to je za četvrtinu manje od planiranog.

Nobelovac Džozef Stiglic poručuje da su američkoj ekonomiji potrebne nove, stimulativne mere, sa težištem na investicijama, infrastrukturi i razvoju tehnologija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik