Indija od sutra 21 dan u potpunoj zabrani izlaska iz kuće

Bez autora
Mar 25 2020

Indija će sutra početi najveću svetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu unutra ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

„Da bi se spasila Indija i svaki Indijac, uvodi se potpuna zabrana izlaska iz kuće”, rekao je Modi u televizijskom obraćanju, priznajući da će tri sedmice blokade biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad, preneo je Tanjug.

Obećavši dve milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, Modi je današnju naredbu nazvao „potpunim zatvaranjem” i nije rekao da li će neki pružaoci usluga biti izuzeti, ali je kazao da su „preduzeti svi koraci centralne i državnih vlada da osiguraju snabdevanje osnovnim namirnicama”.

Ovaj potez stavlja gotovo petinu svetske populacije pod blokadu.

Indijski zdravstveni zvaničnici prijavili su 469 aktivnih slučajeva kovid-19, i 10 smrtnih slučajeva.

Zvaničnici su više puta insistirali da još nema dokaza o širenju virusa u zajednici, ali su sproveli relativno oskudna ispitivanja bolesti, navodi agencija.

U zemlji u kojoj desetine miliona ljudi žive u gustim urbanim oblastima sa neredovnim pristupom čistoj vodi, stručnjaci su rekli da je širenje u zajednicama neizbežno.

Više nedelja, dok se koronavirus širio susednom Kinom i drugim delovima Azije, ukupan broj zaraženih u Indiji iznosio je svega tri slučaja.

To su bili studenti iz kineskog epicentra žarišta Vuhan koji su lečeni u svojoj matičnoj državi Kerali i oporavili se od ove bolesti.

Poslednjih dana Indija je postepeno proširila naredbe o ostanku kod kuće, zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika železnicom.

Ključne ustanove, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe o ostanku kod kuće, a mnoge trgovine i apoteke ostale su otvorene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik