Inflacija u Grčkoj na 13-godišnjem maksimumu

Bez autora
Aug 07 2010

Inflacija u Grčkoj porasla je u julu na 13-togodišnji maksimum, nakon što je vlada te zemlje povećala poreze, kako bi smanjila visok budžetski deficit i ispunila preduslove za povlačenje sredstava iz kreditnog programa podrške Evropske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda.Prema najnovijim podacima grčkog statističkog zavoda, inflacija je u toj zemlji prošlog meseca porasla na 5,5 procenata, što je najviši nivo od avgusta 1997. godine, objavile su danas novinske agencije...

Inflacija u Grčkoj na 13-godišnjem maksimumuInflacija u Grčkoj porasla je u julu na 13-togodišnji maksimum, nakon što je vlada te zemlje povećala poreze, kako bi smanjila visok budžetski deficit i ispunila preduslove za povlačenje sredstava iz kreditnog programa podrške Evropske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema najnovijim podacima grčkog statističkog zavoda, inflacija je u toj zemlji prošlog meseca porasla na 5,5 procenata, što je najviši nivo od avgusta 1997. godine, objavile su danas novinske agencije.
 
Inflacija u julu je, kako je obrazloženo, porasla zbog viših cena energije i povećanja poreza na dodatu vrednost. U junu je inflacija u Grčkoj bila na nivou od 5,2 procenta, a u julu 2009. na nivou od samo 0,6 odsto.

Inflacija u Grčkoj je rasla mnogo brže nego u drugim zemljama 16-točlane evrozone, ukazuju analitičari upozoravajući da visoka inflacija narušava prihode grčkih domaćinstava i konkurentnost zemlje.
 
Prema prvim prognozama koje je objavila u sredu statistička agencija EU Eurostat, inflacija u evrozoni je u julu porasla na 1,7 procenata sa junskih 1,4 odsto.
 
Grčka mora da smanji svoj budžetski deficit u ovoj godini na nivo od 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda sa 13,6 odsto BDP-a godinu dana ranije. Viša inflacija, međutim, može da poveća nominalni BDP i da pomogne grčkoj vladi da smanji udeo deficita u BDP-u.

"Prosečna inflacija u ovoj godini na nivou od 4,7 odsto može smanjiti udeo deficita na BDP za 0,2 procenta boda", izjavio je analitičar Nacionalne banke Grčke Nikos Maginas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik