Internet troši do 5% svetske potrošnje energije

Bez autora
Aug 23 2010

U protekle dve decenije Internet je stekao ogromnu privrednu i društvenu vrednost, ali je u istom periodu njegova potrošnja električne energije rasla eksponencijalno, tako da sada iznosi tri do pet posto svetske potrošnje energije.Na univerzitetima u Lidsu i Kembridžu sprovode se multidisciplinarna istraživanja, u vrednosti od devet miliona funti, za realizaciju petogodišnjeg plana kojim bi trebalo da se reši problem rasta komunikacionih mreža, uz istovremeno smanjivanje njihove potrošnje energije...

Internet troši do 5% svetske potrošnje energijeU protekle dve decenije Internet je stekao ogromnu privrednu i društvenu vrednost, ali je u istom periodu njegova potrošnja električne energije rasla eksponencijalno, tako da sada iznosi tri do pet posto svetske potrošnje energije, piše magazin Mikro.

Na univerzitetima u Lidsu i Kembridžu sprovode se multidisciplinarna istraživanja, u vrednosti od devet miliona funti, za realizaciju petogodišnjeg plana kojim bi trebalo da se reši problem rasta komunikacionih mreža, uz istovremeno smanjivanje njihove potrošnje energije.

Vizija projekta je smanjivanje emisije štetnih gasova, kao posledice rada komunikacionih mreža, zajedno sa smanjenjem potrošnje energije iz neobnovljivih izvora.

Istraživanje će se sprovoditi u tri najvažnije oblasti: optičke mreže, optimizacija Internet i veb protokola i usluga, kao i optičko usmeravanje i prenos podataka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik