Irskim bankama potrebno 24 milijarde evra dokapitalizacije

Bez autora
Apr 01 2011

Četiri irske banke moraće da pribave 24 milijarde evra (34,1 milijardu dolara) dodatnog kapitala kako bi zadovoljile nove zahteve za nivo kapitala, saopštila je danas centralna banka Irske.Rezultati stres-testova irskih banaka u kojima su proveravani nivoe kapitala i likvidnosti, pokazuju da će grupaciji "Elajd ajriš benks" biti potrebno 13,3 milijarde evra, "Banci Irske" 5,2 milijarde evra, da će "Ajriš lajf i Permanent" morati da pribavi četiri milijarde evra, a "EBS Bilding sosijeti" 1,5 milijardi evra.

Irskim bankama potrebno 24 milijarde evra dokapitalizacijeČetiri irske banke moraće da pribave 24 milijarde evra (34,1 milijardu dolara) dodatnog kapitala kako bi zadovoljile nove zahteve za nivo kapitala, saopštila je danas centralna banka Irske.

Rezultati stres-testova irskih banaka u kojima su proveravani nivoe kapitala i likvidnosti, pokazuju da će grupaciji "Elajd ajriš benks" biti potrebno 13,3 milijarde evra, "Banci Irske" 5,2 milijarde evra, da će "Ajriš lajf i Permanent" morati da pribavi četiri milijarde evra, a "EBS Bilding sosijeti" 1,5 milijardi evra, prenele su svetske novinske agencije.

Dodatni kapital će biti pokriven iz sume od 35 milijardi evra, koliko je za banke obezbeđeno u okviru ogromnog zajma za spasavanje prezadužene Irske, vrednog 85 milijardi evra (115 milijardi dolara), koji su toj zemlji u novembru 2010. odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

To će biti peti pokušaj dokapitalizacije irskih banaka, čime će vlada uliti ukupno više od 70 milijardi evra u oslabljeni domaći bankarski sektor od početka globalne finansijske krize 2008.

Irska vlada je u posrnule domaće banke već ulila 46,3 milijarde evra i nacionalizovala četiri finansijske institucije. Centralna banka je takođe saopštila da će te četiri banke morati da reorganizuju svoje poslove i otuđiti određenu sporednu imovinu.

Tokom sprovođenja sres-testa, koji je zahtevan u okviru zajma za spasavanje EU/MMF, proveravani su nivoi kapitala i likvidnosti kako bi se utvrdilo da li bi te četiri banke mogle da prebrode snažne makroekonomske šokove u sledeće tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik