Isporuke dijamanata u vrednosti od 490 miliona dolara

Bez autora
Mar 14 2010

Ruska kompanija "Alrosa", koja je najveći ruski i svetski proizvođač dijamanata, potpisala je dugoročne sporazume o isporukama dijamanata trima indijskim juvelirskim kompanijama u vrednosti 490 miliona dolara.Trogodišnji sporazumi su potpisani u okviru posete premijera Rusije Vladimira Putina Indiji. Sporazumima je predviđeno kvartalno usklađivanje asortimana i cena izvoznih dijamanata sa stanjem na svetskom tržištu dragog kamenja, kao i moguće povećanje obima isporuka.

Isporuke dijamanata u vrednosti od 490 miliona dolaraRuska kompanija "Alrosa", koja je najveći ruski i svetski proizvođač dijamanata, potpisala je dugoročne sporazume o isporukama dijamanata trima indijskim juvelirskim kompanijama u vrednosti 490 miliona dolara.

Trogodišnji sporazumi su potpisani u okviru posete premijera Rusije Vladimira Putina Indiji.

Sporazumima je predviđeno kvartalno usklađivanje asortimana i cena izvoznih dijamanata sa stanjem na svetskom tržištu dragog kamenja, kao i moguće povećanje obima isporuka.

Kompanija računa da će, zahvaljujući ovim sporazumima, uspeti ove godine da poveća isporuke dijamanata Indiji na vrednost od milijardu dolara, što je trećina njenog ukupnog planiranog prihoda.

"Alrosa" je prošle godine prodala Indiji dijamanata za više od 500 miliona dolara, dok je vrednost izvoza u 2008. iznosila 250 miliona.

Indija je najveći svetski prerađivač dijamanata i drugi po veličini svetski potrošač juvelirskih proizvoda s dijamantima, posle SAD.

"Alrosa" je prošle godine pretekla južnoafričku kompaniju "De bers" i postala najveći svetski proizvođač sirovih dijamanata, pošto joj je vlada Rusije pružila podsticaj kupovinom oko milijardu dolara vrednog dragog kamenja.

Kompanija planira da ove godine proda dijamanate u vrednosti 3,2 milijarde dolara i da proizvede 34 miliona karata (karat je petina grama), približno istu količinu kao lane.

"De bers" će istovremeno povećati proizvodnju više od 20 odsto, na oko 30 miliona karata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik