Jak franak - prednost ili problem

Bez autora
Aug 20 2011

Uprkos merama Švajcarske centralne banke da zaustavi jačanje domaće valute, vrednost švajcarskog franka tek je blago pala u odnosu na ostale valute. Precenjeni franak posledica je neizvesnog razvoja američke privrede i dužničke krize u evrozoni, i pretnja je za izvozno orijentisanu švajcarsku ekonomiju.Švajcarci se sa jakim frankom bore na svoj način, zbog čega trpe domaći trgovci. Italijanski i austrijski trgovci, međutim, zadovoljno trljaju ruke. Njihovi supermarketi postali su Eldorado za švajcarske kupce, koji dolaze u prepunim autobusima...

Jak franak - prednost ili problemUprkos merama Švajcarske centralne banke da zaustavi jačanje domaće valute, vrednost švajcarskog franka tek je blago pala u odnosu na ostale valute. Precenjeni franak posledica je neizvesnog razvoja američke privrede i dužničke krize u evrozoni, i pretnja je za izvozno orijentisanu švajcarsku ekonomiju.

Švajcarci se sa jakim frankom bore na svoj način, zbog čega trpe domaći trgovci. Italijanski i austrijski trgovci, međutim, zadovoljno trljaju ruke. Njihovi supermarketi postali su Eldorado za švajcarske kupce, koji dolaze u prepunim autobusima.

Hrana, kozmetika, lekovi i drugi proizvodi, čije su cene u evrima - upola su jeftiniji za kupce sa sve jačim švajcarskim frankom, koji plaćaju i manji PDV, jer nisu državljani neke od zemalja EU.

Švajcarski kupci kažu da je mnogo ekonomičnije kupovati u Francuskoj. Sir i meso su uvek bili jeftiniji, a sada su povoljnije i cene voća i povrća.

"Sa novim jačanjem švajcarskog franka, broj kupaca porastao je za 12 odsto", kaže Kristof Šapele, direktor supermarketa u Francuskoj.

Švajcarci su i ranije često kupovali kod suseda, kojima na račun mesečnih nabavki ostavljaju tri milijarde franaka godišnje. Jačanje švajcarskog franka prema evru, od 18 odsto za godinu dana, to je samo pojačalo.

Jak franak preti švajcarskim izvoznicima, koje je vlada pomogla sa dve milijarde franaka. Trpi i turizam, jer je zemlja Alpa i čokolade sve skuplja.

"Trudimo se da povećamo uvoz, kako bi domaći kupci imali veću i jeftiniju ponudu", kaže Johan Šnajder-Aman, ministar ekonomije Švajcarske.

Za Švajcarsku, koja je sa ponosom odbila članstvo u Evropskoj uniji, to je gorka lekcija iz tržišne ekonomije i povezanosti evropske privrede.

"U uslovima slobodnog tržišta, kada ono diktira pravila, malo je prostora za intervencije", kaže analitičar Stefan Mejerhans.

U odnosu na prezadužene susede, švajcarska ekonomija je ipak na stabilnim nogama, sa jakim izvozom, niskom nezaposlenošću i umerenim državnim dugom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik