JAL otpušta preko 16 hiljada ljudi

Bez autora
Apr 08 2010

Najveći azijski prevoznik po prodaji "Japan erlajnz" (JAL) će otpustiti trećinu radne snage u ovoj godini, a ne u periodu od tri godine kako je bilo najavljeno. JAL je ubrzao planirano smanjivanje broja zaposlenih koje je, sa smanjivanjem broja linija i prodajom stare opreme, deo plana za povratak na poslovanje sa profitom.Do marta 2011. planirano je ukidanje oko 16.450 radnih mesta. Kompanija je prijavila bankrot u januaru, kada je nagomilala dugove na 25,6 milijardi dolara i u trenutku dok je sprovodila plan restrukturisanja pod novim rukovodstvom, koga je odobrila vlada u Tokiju.

JAL otpušta preko 16 hiljada ljudiNajveći azijski prevoznik po prodaji "Japan erlajnz" (JAL) će otpustiti trećinu radne snage u ovoj godini, a ne u periodu od tri godine kako je bilo najavljeno.

JAL je ubrzao planirano smanjivanje broja zaposlenih koje je, sa smanjivanjem broja linija i prodajom stare opreme, deo plana za povratak na poslovanje sa profitom. Do marta 2011. planirano je ukidanje oko 16.450 radnih mesta.

Kompanija je prijavila bankrot u januaru, kada je nagomilala dugove na 25,6 milijardi dolara i u trenutku dok je sprovodila plan restrukturisanja pod novim rukovodstvom, koga je odobrila vlada u Tokiju.

U februaru je kompanija objavila da je njen gubitak dostigao rekordne dve milijarde dolara za devet meseci do decembra 2009, ali je kasnije obelodanila da se poslovanje popravlja.

JAL nastoji da ojača poziciju čvršćim povezivanjem sa "Ameriken erlajnziom" u oblastima kao što podela prihoda i medjusobnim prihvatanjem putnika na odredjenim pravcima.

Bankrot JAL-a u januaru bio je jedan od najvećih stečajnih postupaka u japanskoj privredi, ali je nastavio da leti, najavljujući da će ukinuti više do 15 hiljada radnih mesta do 2013. godine.

Vlada u Tokiju je u januaru objavila je 3,3 milijarde dolara vrednu injekciju iz državnog budžeta i kredit za stabilizaciju poslovanja JAL-a u iznosu od 6,6 milijardi dolara.

JAL je u poslednjih pet godina četiri puta dobijao finansijsku pomoć države, ali nije uspeo da smanji gubitke, zbog opšte privredne krize, manjeg obima putovanja i poskupljenja goriva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik