Japanske kompanije prošle godine kupile rekordan broj stranih firmi

Bez autora
Feb 29 2012

Broj sporazuma o integracijama i akvizicijama s učešćem japanskih kompanija dostigao je u 2011. rekordan nivo. Japanski poslovni sektor je na aktivnu kupovinu inostranih kompanija podstaklo jačanje japanskog jena. Japanske kompanije su prošle godine sklopile 455 sporazuma o integracijama i akvizicijama, što je najveći broj od početka praćenja takvih podataka 1996. godine.Ukupna vrednost tih sporazuma iznosila je 6,3 biliona jena (79 milijardi dolara).

Japanske kompanije prošle godine kupile rekordan broj stranih firmiBroj sporazuma o integracijama i akvizicijama s učešćem japanskih kompanija dostigao je u 2011. rekordan nivo, saopštila je istraživačka kompanija "MarketVoč", pozivajući se na zvanične podatke japanske vlade.

Japanski poslovni sektor je na aktivnu kupovinu inostranih kompanija podstaklo jačanje japanskog jena, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

Japanske kompanije su prošle godine sklopile 455 sporazuma o integracijama i akvizicijama, što je najveći broj od početka praćenja takvih podataka 1996. godine. Ukupna vrednost tih sporazuma iznosila je 6,3 biliona jena (79 milijardi dolara).

Vlada Japana je prošle godine u okviru napora za suzbijanje ječanja jena donela program koji predvđa da Japanska banka za međunarodnu saradnju odobri kredite u ukupnoj vrednosti od 43 milijarde dolara trima komercijalnim bankama, od kojih kompanije mogu da uzimaju kredite radi kupovine inostranih aktiva.

Iz tih sredstava je do sada iskorišćeno 1,4 milijarde dolara i ta suma će verovatno rasti, s obzirom da sve više sporazuma dospeva u stadijum plaćanja, ukazao je vladin predstavnik.

Najveći sporazum o integracijama i akvizicijama ostvarila je prošle godine japanska farmaceutska kompanija "Takeda" koja je kupila švajcarskog konkurenta "Nikomed" za 1,11 biliona jena (14 milijardi dolara).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik