Javni dugovi u državama EU snažno povećani

Bez autora
Nov 16 2020

Poljska je povećala javni dug u prvom polugodištu za 36,2 milijarde evra, Češka za 16,2 milijarde, Rumunija za 11,1 milijardu, Slovačka za 9,6 milijardi a Hrvatska za 4,2 milijarde evra, piše Slobodna Dalmacija.

Premda se čini da se troši nemilice i da je rast hrvatskog javnog duga od 33 milijarde kuna za sedam meseci ove godine veliki, zemlje u okruženju troše više za pomoć svojim ekonomijama, navodi list, a prenosi portal Seebiz .

Dodaje da rast javnog duga od 4,2 milijarde evra u prvoj polovini godine na 43,5 milijardi evra, u nezgodnoj kombinaciji s padom privrede od 15 posto u drugom kvartalu, nije Hrvatsku podigao ni za jedno mesto u Europskoj uniji.

Sa udelom javnog duga u BDP-u, koji je ove godine porastao za čak 12,1 procentni poen, sa 73,2 na 85,3 posto, Hrvatska kao i prošle godine drži visoko osmo mesto u EU, napominje Slobodna Dalmacija.

Ispred Hrvatske je po visini udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu sedam zemalja. Vodeća je Grčka, čiji javni dug iznosi 187 posto BDP-a, sledi Italija sa 149 posto i Portugalija sa 126 procenata, zatim Belgija, Francuska, Kipar i Španija, a na osmoj poziciji je Hrvatska.

Sa iznosima koji se mere bilionima ili hiljadama milijardi evra, u Uniji prednjače Francuska sa 2,6 biliona evra javnog duga, Italija sa 2,5 biliona i Nemačka sa 2,2 biliona evra, što čini 67 posto nemačkog BDP-a.

U tekstu se konstatuje da je u Hrvatskoj za samo pola godine zbrisano šest godina napora za smanjenje udela javnog duga u BDP-u, tokom kojih je on spušten za 11,5 procentnih poena.

Takođe se navodi da je, prema podacima Evrostata, javni dug Slovenije u navedenom periodu dostigao 78 posto BDP-a, Mađarske 70 odsto, dok su najmanje zadužene Bugarska sa samo 21 posto udela javnog duga u domaćem proizvodu i Češka sa 39,9 procenata.

Veći javni dug u nominalnom iznosu od hrvatskih 43,5 milijardi evra, dodaje se, imale su polovinom godine Poljska 281,8 milijardi, Mađarska 93 milijarde, Rumunija 89 milijardi, Češka 84,6 milijardi i Slovačka 55 milijardi evra.

"Dodajmo ovome da su zemlje s kojima se možemo upoređivati, u proteklih 17 godina rasle po prosečnim stopama koje su daleko iznad hrvatskih", ističe Slobodna Dalmacija.

Kao primer navodi da su u Poljskoj i Rumuniji prosečne realne stope rasta BDP-a iznosile po četiri posto, što je čak 135 posto veća stopa od proseka rasta hrvatske ekonomije od 1,7 odsto.

Jasno je da je takvim ekonomijama nešto lakše da se bore s koronom i da izađu iz problema, makar onih finansijskih, zaključuje se u tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik