Jen najjači prema dolaru za 15 godina

Bez autora
Aug 24 2010

Vrednost američkog dolara prema jenu opala je na najniži nivo za 15 godina i dodatno uzdrmala vodeće japanske izvoznike zbog zabrinutosti oko perspektiva američke ekonomije. Na Tokijskoj berzi dolar je oslabio na 84,17 jen,a što je najmanje od 1995, ali se kasnije u poslovanju blago oporavio, na 84,47 jena.Jen je 1995. imao najvišu vrednost prema dolaru od Drugog svetskog rata od 79,75 jena za dolar. Japanski ministar finansija Jošihiko Noda je na jačanje japanske valute prema američkoj reagovao hitnom konferencijom za štampu na kojoj je jedino rekao da će se situacija na deviznom tržištu pažljivo pratiti.

Jen najjači prema dolaru za 15 godinaVrednost američkog dolara prema jenu opala je na najniži nivo za 15 godina i dodatno uzdrmala vodeće japanske izvoznike zbog zabrinutosti oko perspektiva američke ekonomije.

Na Tokijskoj berzi dolar je oslabio na 84,17 jen,a što je najmanje od 1995, ali se kasnije u poslovanju blago oporavio, na 84,47 jena.

Jen je 1995. imao najvišu vrednost prema dolaru od Drugog svetskog rata od 79,75 jena za dolar.

Japanski ministar finansija Jošihiko Noda je na jačanje japanske valute prema američkoj reagovao hitnom konferencijom za štampu na kojoj je jedino rekao da će se situacija na deviznom tržištu pažljivo pratiti.

Poslenici na tržištu ne veruju da će japanske ili neke druge vlasti intervenisati na tržištu kako bi zaustavili pad dolara čije slabljenje umanjuje zaradu japanskih izvoznika.

Istovremeno, analitičari napominju da verbalne intervencije u ovom trenutku nemaju efekta i dodaju da bi, ukoliko bi Banka Japana i vlada sada reagovale, domet njihove reakcije bio ograničen jer nema signala koji bi ukazali na međunarodnu saradnju.

Analitičari i investitori ne žele da prognoziraju koliko bi dolar još mogao da padne. Oni čekaju nove ekonomske pokazatelje iz SAD, najveće svetske ekonomije.

Ove nedelje SAD treba da objave podatke o prodaji kuća, poverenju potrošača, porudžbinama trajnih proizvoda, kao i revidirane podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu.

Ranije saopšteni podaci povećali su strah da će se svetska ekonomija vratiti u recesiju iako neki analitičari smatraju da su takve bojazni preterane.

Rast jena dodatno je depresirao japansko tržište akcija gde je indeks Nikkei 225 danas pao 1,3 odsto, na 8.995,14 poena, što je najniži nivo od maja prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik