Kazne za građevinski kartel

Bez autora
Mar 29 2012

Evropska komisija je saopštila da je kaznila osam kompanija sa 86 miliona evra zbog dogovornog utvrđivanja cena u periodu između 1999. i 2007, u sektoru građevinske stolarije. Komisija Evropske unije za zaštitu konkurencije je ukazala da je kazna "visoka u poređenju s prometom tih kompanija i da će ih ona primorati da dva puta razmisle pre nego što i pomisle da ponovo nameštaju cene".Reč je o nemačkim kompanijama "Roto", "Greč-Unitas", "Sigenija", "Vinkhaus", "Hautau", "Fur" i "Strenger", austrijskoj firmi "Mako" i italijanskoj AGB.

Kazne za građevinski kartelZbog dogovornog utvrđivanja cena u periodu između 1999. i 2007. godine, osam kompanija kažnjeno sa 86 miliona evra, saopštila Evropska komisija. Kazna će ih primorati da "dva puta razmisle pre nego što i pomisle da ponovo nameštaju cene", ističe se u saopštenju.

Evropska komisija je saopštila da je kaznila osam kompanija sa 86 miliona evra zbog dogovornog utvrđivanja cena u periodu između 1999. i 2007, u sektoru građevinske stolarije.

Komisija Evropske unije za zaštitu konkurencije je ukazala da je kazna "visoka u poređenju s prometom tih kompanija i da će ih ona primorati da dva puta razmisle pre nego što i pomisle da ponovo nameštaju cene".

Reč je o nemačkim kompanijama "Roto", "Greč-Unitas", "Sigenija", "Vinkhaus", "Hautau", "Fur" i "Strenger", austrijskoj firmi "Mako" i italijanskoj AGB, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Kazna za kompaniju "Roto" je povučena jer je ona bila prva koja je obavestila vlasti o dogovornom nameštanju cena, ukazala je Komisija EU za konkurenciju.

EU je predočila da je ta šema bila dobro organizovana i da su sastanci održavani redovno, svakog novembra.

Prema evropskim propisima o sprečavanju kartelskog udruživanja, najviše kazne mogu biti deset odsto od ukupnog godišnjeg profita kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik