Kina dezinfikuje i uništava novac zbog koronavirusa

Bez autora
Feb 18 2020

Središnja kineska banka u Guangdžou najavljuje da će uništiti sav novac koji su prikupile bolnice, autobusi i tržni centri na područjima pogođenim koronavirusom da bi smanjili zaraženo područje.

Narodna banka je naredila da se sve papirne novčanice s visokim nivoom izloženosti epidemiji povuku iz opticaja ili za uništenje ili za dezinfekciju. Komercijalnim bankama je rečeno da novčanice koje stižu s inficiranih područja stave sa strane, očiste ih i proslede središnjoj banci.

Koronavirus nastavlja da se širi svetom, a najteže je pogodio populaciju u Kini. Epidemija je odgovorna za 1.670 smrtnih slučajeva i gotovo sedamdeset slučajeva zaraženih, prema brojkama od nedelje popodne.

Narodna banka Kine če koristiti visoke temperature ili UV zrake da bi dezinfikovala novčanice i skupila novac na više od četrnaest dana dok ih ponovo ne pošalju u opticaj. Središnje banke širom sveta često uništavaju stare novčanice da bi stvorile ravnotežu snabdevanja novim novcem.

Ovakva praksa ne pogađa novčane izvore, ali ova akcija povezana s koronavirusom čini upravo to iz sigurnosnih razloga.

Iz veće banke u Guangdžou, neimenovani izvor kaže da će korisnike pitati otkuda stiže novac, ali da će biti teško da ovakva mera bude potpuno efektivna.

Guverner središnje banke, Fan Jifel, u subotu je kazao da je od 27. januara ove godine u kineski financijski sistem brizgano85.6 milijardi dolara (600 milijardi juana). Oko četiri milijarde juana je poslano u Vuhan pre Lunarne nove godine, gde je započela epidemija. Dodaje i da će središnja banka pomagati ostalim pogođenim područjima u finansijskom smislu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik