Kina lider u ulaginjima u čistu energiju

Bez autora
Mar 25 2010

Kina je preuzela vodeće mesto u ulaganjima u čistu energiju, sa utroškom gotovo dva puta većim od investicija SAD tokom prošle godine.Kineska ulaganja u čistu energiju dostigla su 34,6 milijarde dolara protekle godine, od 162 milijarde dolara uloženih u celom svetu. SAD su na drugom mestu sa 18,6 milijardi dolara, a evropske države takođe beleže snažan rast. Amerika i dalje vode u izgrađenim izvorima obnovljive enrgije, i to sa 52,2 gigavata u elektranama na vetar, malim hidocentralama i energijom dobijenom od otpada i biomase.

Kina lider u ulaginjima u čistu energijuKina je preuzela vodeće mesto u ulaganjima u čistu energiju, sa utroškom gotovo dva puta većim od investicija SAD tokom prošle godine.

Kako je saopštila neprofitna organizacija Pju, kineska ulaganja u čistu energiju dostigla su 34,6 milijarde dolara protekle godine, od 162 milijarde dolara uloženih u celom svetu.

SAD su na drugom mestu sa 18,6 milijardi dolara, a evropske države takođe beleže snažan rast.

Amerika i dalje vode u izgrađenim izvorima obnovljive enrgije, i to sa 52,2 gigavata u elektranama na vetar, malim hidocentralama i energijom dobijenom od otpada i biomase.

Ipak, Kina se ubrzano primiče, pošto je samo udvostučenje pogona energije vetra podiglo instalirane kapacitete obnovljive energije na 49,7 gigavata tokom 2009. godine. Nemačka je na trećem mestu sa 30,9 gigavata.

Kina planira da potroši gotovo 47 milijardi dolara na poboljšanje efikasnosti energetskih pogona, čiste automobile, solarne elektrane i popravak svoje preopterećene električne mreže.

Mereno po odnosu čiste energija prema veličini ukupne privrede, Kina je na trećem mestu sa 0,39 proceneta, daleko iz Španije koja je na čelu sa 0,74 odsto. SAD, sa 0,13 proceneta su na 11. mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik