Kina postala najveći zajmodavac

Bez autora
Jan 31 2011

Narodna Republika Kina je postala najveći zajmodavac zemalja u razvoju i u tome je pretekla i Svetsku banku. Za samo nekoliko godina, Kina se preobrazila iz zemlje koja je primala stranu pomoć u jednog od najizdašnijih kreditora.U prilog tome navodi pisanje londonskog dnevnika „Fajnenšel tajms“ da je ta država preko svoje dve banke u poslednje dve godine zemljama u razvoju i stranim firmama pozajmila 110 milijardi dolara. U istom periodu, Svetska banka je odobrila zemljama u razvoju zajmove u vrednosti od 100 milijardi dolara.

Kina postala najveći zajmodavac Narodna Republika Kina je postala najveći zajmodavac zemalja u razvoju i u tome je pretekla i Svetsku banku, objavio je „Glas Amerike“ (VoA).

Taj medij je objavio da se za samo nekoliko godina, Kina preobrazila iz zemlje koja je primala stranu pomoć u jednog od najizdašnijih kreditora.

U prilog tome navodi pisanje londonskog dnevnika „Fajnenšel tajms“ da je ta država preko svoje dve banke u poslednje dve godine zemljama u razvoju i stranim firmama pozajmila 110 milijardi dolara.

U istom periodu, Svetska banka je odobrila zemljama u razvoju zajmove u vrednosti od 100 milijardi dolara.

Vašingtonska medijska kuća navodi da Kina zajmove često odobrava u zamenu za naftu – na primer takve aranžmane ima sa Rusijom, Brazilom i Venecuelom. Argentini, Belorusiji, Gani i Mozambiku su u Pekingu odobrili zajmove pošto su njene firme dobile velike infrastrukturne poslove u tim zemljama.

Jukon Huang, bivši direktor Odelenja za Kinu u Svetskoj banci je naveo da "neki od tih zajmova finansiraju eksploataciju raznih sirovina, na primer minerala, nafte ili drugih energetskih izvora. Drugi se odnose na poljoprivredu i industriju. Kinu zanimaju strane sirovine jer nema mnogo vlastitih".

On je kazao da vlasti u Pekingu troše devizne rezerve da bi ostvarile ekonomske ciljeve Kine, od kojih je jedan povećanje izvoza, a drugi internacionalizacija nacionalne valute juana. Naime, mnogi od zajmova nisu u dolarima ili evrima već u juanima.

Jukon i ekonomista Šen Đianguang, smatraju da to što Kina na ovaj način unapređuje svoje interese nije neobi;no, jer to rade i druge zemlje koje daju zajmove.

"Kina postupa kao što postupaju i druge razvijene ekonomije. Naime, razvojna pomoć stranoj zemlji uključuje neki oblik uticaja na nju, od strane zajmodavca", primetio je Šen.

Fajnenšel tajms navodi da banke u Kini odobravaju razvojne zajmove po povoljnijim uslovima nego Svetska banka i drugi veliki zajmodavci. Uz to, uslovi koji se odnose na transparentnost odre]enog posla koji zajam finansira manje su oštri nego kada zajmovi dolaze sa zapada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik