Kina uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona

Bez autora
Oct 07 2019

Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala.Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke. Ako se posmatra u tonama, poslednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je usledio nakon povećanja rezervi za 99,8 tona tokom prethodnih osam meseci.

Kina uvećala zlatne rezerve za više od 100 tonaKina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala.

Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke.

Ako se posmatra u tonama, poslednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je usledio nakon povećanja rezervi za 99,8 tona tokom prethodnih osam meseci.

Cena zlata je u septembru dostigla najviši nivo u više od šest godina, jer su sporiji privredni rast, trgovinski ratovi SAD-a i smanjenje kamatnih stopa, podstakli tražnju investitora.

Povećana kupovina zlata centralnih banaka takodje je dala podstrek cenama, budući da su centralne banke Kine i Rusije "nagomilale" značajne količine zlata u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve, navodi njujorška agencija.

Cena zlata na spot tržištu porasla je danas za 0,2 odsto na 1.510,27 dolara za uncu, a od početka godine je porasla za 18 odsto.

Banke Goldman Saks i BNP Pariba očekuju da će cena tog plemenitog metala dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednim mesecima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik