Kineska najezda u Evropi, svaka treća kompanija u rukama stranaca

Bez autora
Apr 22 2019

Kineske investicije u državama Evropske unije u poslednjih deset godina naglo su porasle, a Evropska komisija nedavno je Kineze nazvala "sistemskim rivalom" i "strateškim konkurentom".Evropska Unija je uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli da procenjuju da li strane investicije mogu da naštete sigurnosti zemljama članicama. Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine je u rukama stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

Kineska najezda u Evropi, svaka treća kompanija u rukama stranacaKineske investicije u državama Evropske unije u poslednjih deset godina naglo su porasle, a Evropska komisija (EK) nedavno je Kineze nazvala "sistemskim rivalom" i "strateškim konkurentom", prenosi BBC.

Evropska Unija je uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli da procenjuju da li strane investicije mogu da naštete sigurnosti zemljama članicama.

Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine je u rukama stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U poređenju s 2007. godinom kada je taj udeo iznosio tek 2,5 odsto reč je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvek srazmerno mali deo evropskog biznisa. Poređenja radi, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska ulaganja su u Evropi svoj dosadašnji vrhunac dostigla 2016. godine kada su iznosila 37,2 milijarde evra, nakon čega je usledilo usporavanje.

"To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza", objasnila je za BBC Agata Kratz iz Rodium Grupe.

Gde Kinezi najviše investiraju?

Od 2000. do 2018. godine najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske. Na lestvici top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španija i Irska.

Pritom Kinezi, prema prošlogodišnjoj analizi Blumberga, u svom vlasništvu drže ili imaju vlasničke udele, u četiri evropska aerodroma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Ipak, ne sme se zaboraviti ni novi veliki kineski program Put svile, poznat i kao Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u sklopu koga Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope.

Ulažu Kinezi i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik