Koji auto-brend najviše vredi

Bez autora
Nov 28 2023

Interbrand, kompanija koja je decenijama bila jedan od najcenjenijih konsultanta kada je u pitanju razvoj brendova, objavila je još jedan godišnji izveštaj u kome se rangiraju sto najvrednijih brendova na svetu i tržišna vrednost svakog od njih.

Ovo je već 24. godina kako Interbrand sprovodi svoje istraživanje, mereći više od 100.000 različitih kriterijuma za dobijanje relevantnih rezultata. Među 50 najboljih brendova, njih 9 je iz automobilske industrije, a redosled nije previše iznenađujući.

Najbolji brend i dalje ima japanski automobilski gigant Toyota, koji prema procenama Interbranda vredi čak 64,5 milijardi dolara i nalazi se na ukupno 6. mestu liste svih robnih marki.

Samo jedno mesto iza je Mercedes-Benz, čija je vrednost za oko 3 milijarde evra manja od Toyote, ali i više od 10 milijardi veća od sledećeg na listi, BMW-a.

Na veoma visokom četvrtom mestu je jedina netradicionalna automobilska kompanija, a to je, naravno, Tesla. Vrednost ovog brenda se procenjuje na nešto manje od 50 milijardi dolara.

Peta je Honda, još jedna japanska kompanija koja svoju reputaciju, doduše, duguje ne samo automobilima, već i drugim svojim proizvodima kao što su motocikli i avioni, ali i snažnom razvoju robotske tehnologije.

Slično možemo zaključiti i za 6. brend na listi, a to je korejski Hyundai. Zahvaljujući svom globalnom prisustvu u skoro 200 zemalja sveta, sa više od pet hiljada dilera, danas je Hyundai ime vrednije od 20 milijardi dolara.

U top-10 su i tri poznate nemačke auto-marke, čija je vrednost vrlo slična i iznosi oko 16 milijardi dolara. Tu je najpre Audi, na 7. mestu ispred Porschea (8.) i Volkswagena (9.),

I na kraju, listu najvećih 10 zaokružuje jedan od najznačajnijih proizvođača u istoriji automobilske industrije, a to je američki Ford. A njegova vrednost je veoma blizu 15 milijardi dolara.

Slede Nissan, Ferrari, KIA...

Inače, generalno najvredniji brend je Apple, koji je procenjen na više od 500 milijardi dolara, a slede Microsoft i Amazon.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik