Koka-Kola zaradila 11 mlrd. dolara

Bez autora
Apr 18 2012

Najveći svetski proizvođač bezalkoholnih pića Koka-Kola je objavio da je u prvom kvartalu ostvario profit bolji od očekivanog, na 11,14 milijardi dolara. Rast je ostvaren jer je širom sveta skočila prodaja njegovih pića. Iako je rast prodaje ostvaren u svim regionima, Koka-kola je saopštila da je najveći rast zabeležen na tržištima u usponu, poput Rusije, Indije, Bliskog Istoka i Afrike.Tamo je obim prodaje porastao za devet odsto, u poređenju sa dvoprocentnim rastom prodaje u Severnoj Americi.

Koka-Kola zaradila 11 mlrd. dolaraNajveći svetski proizvođač bezalkoholnih pića Koka-Kola je objavio da je u prvom kvartalu ostvario profit bolji od očekivanog, na 11,14 milijardi dolara.

Rast je ostvaren jer je širom sveta skočila prodaja njegovih pića.

Iako je rast prodaje ostvaren u svim regionima, Koka-kola je saopštila da je najveći rast zabeležen na tržištima u usponu, poput Rusije, Indije, Bliskog Istoka i Afrike.

Tamo je obim prodaje porastao za devet odsto, u poređenju sa dvoprocentnim rastom prodaje u Severnoj Americi.

Međutim, uprkos konkurenciji na domaćem tržištu izvršni direktor ove kompanije Muhtar Kent smatra da je "Severna Amerika rastuće tržište za naše poslovanje".

Ukupni profit u prvom kvartalu je bio 11,14 milijardi dolara, što je rast za šest odsto u odnosu na 10,52 milijarde dolara iz istog period lane. Analitičari su predviđali da će profit u ovom kvartalu iznositi 10,82 milijarde dolara.

Koka-Kola je uspela da se odupre rastućim cenama sirovina tako što je ponudila pića u manjim pakovanjima koja donose veći profit. Kompanija će nastaviti da radi na širenju svog poslovanja širom sveta i da se okreće različitim vrstama pića u manjim pakovanjima kako bi povećala svoj profit.

Kompanija je saopštila da je u toku program smanjenja troškova, zahvaljujući kom se do 2015. očekuje ušteda od 650 miliona dolara godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik