Kovid i geopolitika brinu investitore, dolar blago jača

Bez autora
Jul 14 2020

Dolar se kretao jutros na azijskom trgovanju na neznatnon višem nivou u odnosu na većinu valuta, jer su diplomatske tenzije između Sjedinjenih Država i Kine i rast broja zaraženih korona virusom u svetu ponovo zabrinuli investitore podrivajući njihov apetit za rizikom.

Evro je ipak uspeo da sačuva dobitke prema američkoj valuti i britanskoj funti pošto ulagači iščekuju izveštaj o investicionom raspoloženju u Nemačkoj koji će im pomoći da procene brzinu oporavka Evrope od zdravstvene krize, izveštava Rojters.

Trgovanje valutama je proređeno jer je talas novih slučajeva infekcija virusom Kovid-19 uticao na ponovno uvođenje mera ograničenja poslovnih aktivnosti u nekim delovima sveta.

Pored toga, na valutnim berzama vlada pojačan oprez i zbog potencijalnih uzvratnih mera na relaciji Vašington - Peking čiji su odnosi pogoršani zbog pitanja kao što su pristup kineskih firmi američkom finansijskom tržištu, građanske slobode u Hong Kongu i spora oko teritorija u Južnom kineskom moru.

Negativan razvoj situacije na bilo kom od ovih frontova mogao bi, kažu analitičari, da uzrokuje spuštanje cena akcija i okretanje investitora ka sigurnim utočištima kao što su dolar i jen.

Dolar se jutros trgovao na nivou od 107,26 jena, nakon što je na prošloj trgovinskoj sesiji ojačao za 0,4 posto prema japanskoj valuti.

Prema švajcarskom franku, dolar se kotirao na 0,9418 švajcaraca, posle tri uzastopne sesije malog rasta.

Evro je trgovan za 1,1346 dolara, što je neznatno ispod jednogomesečnog maksimuma zabeleženog u ponedeljak. Jedinstvena valuta je prema britanskoj funti sačuvala dobitak od 0,9 procenata ostvaren na trgovanju prethodnog dana i menjala se na nivou od 90,40 penija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik