Kriza britanskih banaka

Bez autora
Oct 09 2011

Bankarski sektor u Evropi pod velikim je teretom krize. Smanjeni su rejtinzi za 12 britanskih i devet portugalskih banaka. Agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Mudis" sumnja u podršku vlade u Londonu tim institucijama. Analitičari "Mudisa" veruju da će britanska vlada nastaviti da daje izvesnu podršku sistemski značajnim finansijskim institucijama, ali smatraju da će vlada u Londonu verovatno dopustiti da manje institucije propadnu.Među bankama kojima je snižen rejting su "Kraljevska banka Škotske", koja je pod kontrolom države, i "Lojds" banka. Engleska centralna banka će sa 200 milijardi funti dodatno pomoći privredi, a deo novca predviđen je za oživljavanje kreditne politike banaka.

Kriza britanskih banakaSmanjeni rejtinzi za 12 britanskih i devet portugalskih banaka. Britanski bankari uvereni su da banek na Osrtvu stoje bolje od drugih evropskih banaka.

Bankarski sektor u Evropi pod velikim je teretom krize. Smanjeni su rejtinzi za 12 britanskih i devet portugalskih banaka. Agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Mudis" sumnja u podršku vlade u Londonu tim institucijama.

Analitičari "Mudisa" veruju da će britanska vlada nastaviti da daje izvesnu podršku sistemski značajnim finansijskim institucijama, ali smatraju da će vlada u Londonu verovatno dopustiti da manje institucije propadnu.

Među bankama kojima je snižen rejting su "Kraljevska banka Škotske", koja je pod kontrolom države, i "Lojds" banka.

Engleska centralna banka će sa 200 milijardi funti dodatno pomoći privredi, a deo novca predviđen je za oživljavanje kreditne politike banaka.

"Dodatno ćemo pomoći domaću ekonomiju, jer je proteklih meseci ekonomija u svetu, u Kini, Americi, posebno Evropskoj uniji - usporila. To će imati efekta na potrošnju", kaže guverner Engleske banke Mervin King.

Britanski bankari uvereni su da je situacija sa finansijskim sistemom na Ostrvu bolja od one u kojoj se nalaze druge evropske banke. "Britanske banke nisu u tolikim problemima, kao što su, na primer, banke u Francuskoj ili Grčkoj", kaže bankar Zahid Mahmud.

Zbog ekonomske krize, oboren je i rejting nekih banaka u Portugalu i Italiji. Evropska centralna banka ponudila je novi hitni zajam bankama, čije je poslovanje ugroženo.

"Evropska centralna banka je kao pomoć bankama uvela jednogodišnje zajmove, u okviru kojih će odobravati neograničenu količinu gotovine do januara 2013. godine", rekao je predsednik ECB Žan Klod Triše.

MMF procenjuje da će bankama u Evropskoj uniji, biti potrebno dodatnih 200 milijardi evra kapitala, kako bi prevazišle probleme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik