Kuba od cigara zaradila 401 mil. $

Bez autora
Feb 29 2012

Vrednost prodaje kubanskih cigara povećana je u 2011. za devet odsto - na 401 milion dolara. Najviše kupaca iz Španije. Ljubitelji cigara u Kini, na Bliskom istoku, u Rusiji i Brazilu su neutralisali opadanje prodaje u državama čija je ekonomija u krizi, kao što su Španija i Grčka. I u prošloj godini najznačajnije tržište za kubanske cigare su bile zapadnoevropske zemlje, s udelom od 53 odsto u ukupnoj vrednosti prodaje.Slede Severna i Južna Amerika (sa izuzetkom SAD, u koje je već pola veka zabranjen uvoz cigara s Kube), region Azije i Pacifika, Bliski istok, Afrika, pa istočnoevropske zemlje.

Kuba od cigara zaradila 401 mil. $Vrednost prodaje kubanskih cigara povećana je u 2011. za devet odsto - na 401 milion dolara. Najviše kupaca iz Španije.

Ljubitelji cigara u Kini, na Bliskom istoku, u Rusiji i Brazilu su neutralisali opadanje prodaje u državama čija je ekonomija u krizi, kao što su Španija i Grčka, ističe Havijer Teres, potpredsednik firme "Habanos", svetskog distributera kubanskih cigareta, prenosi Rojters.

I u prošloj godini najznačajnije tržište za kubanske cigare su bile zapadnoevropske zemlje, s udelom od 53 odsto u ukupnoj vrednosti prodaje.

Slede Severna i Južna Amerika (sa izuzetkom SAD, u koje je već pola veka zabranjen uvoz cigara s Kube), region Azije i Pacifika, Bliski istok, Afrika, pa istočnoevropske zemlje.

Pojedinačno Španija i dalje vodi na listi potrošača kubanskih cigara. Slede Francuska, Kina, Nemačka i Švajcarska.

Teres ocenjuje da će 2012. biti medju "komplikovanije" godine, kako zbog ekonomskih neizvesnosti širom sveta, tako i zbog sve češćih zakona protiv pušenja, tako da je i ljubiteljima cigara sve ograničeniji prostor na kojem mogu da se predaju svom zadovoljstvu.

Kubanski proizvođači na to odgovaraju lansiranjem na tržište manjih cigara, koje se brže mogu popušiti negde na otvorenom.

Procenjuje se, inače, da se u SAD godišnje popuši 220 do 250 miliona ilegalno unesenih cigara čuvenih marki, kao što su "koiba", "partagas" i "monte kristo". To što ne može lagalno da posluje i na ovom tržištu je 2011, prema jednoj proceni, koštalo kompaniju "Habanos" kroz izgubljenu prodaju 79 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik