Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računara

Bez autora
Jan 31 2013

Kompanija Lenovo Group danas je objavila rezultate trećeg fiskalnog kvartala završenog 31. decembra 2012. U svom najboljem kvartalu ikada, kompanija Lenovo je nastavila da prerasta tržište na svim geografskim lokacijama sa rekordnim nivoom prodaje, prihoda i dobitka pre oporezivanja.Kompanija Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računara i globalni lider u proizvodnji PC Plus uređaja, sa još jednim rekordnim kvartalnim nivoom prodaje od 9,4 milijardi američkih dolara, što predstavlja 12 odsto povećanja u odnosu na isti period prethodne godine.

Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računaraKompanija Lenovo Group danas je objavila rezultate trećeg fiskalnog kvartala završenog 31. decembra 2012. U svom najboljem kvartalu ikada, kompanija Lenovo je nastavila da prerasta tržište na svim geografskim lokacijama sa rekordnim nivoom prodaje, prihoda i dobitka pre oporezivanja.

Kompanija Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računara i globalni lider u proizvodnji PC Plus uređaja, sa još jednim rekordnim kvartalnim nivoom prodaje od 9,4 milijardi američkih dolara, što predstavlja 12 odsto povećanja u odnosu na isti period prethodne godine.

Već 13 uzastopnih kvartala, kompanija Lenovo je najbrže rastuća velika računarska kompanija. Kompanija Lenovo je imala i kvartal sa rekordnim prihodom pre oporezivanja od 246 miliona američkih dolara, što pokazuje da je tako rapidan rast ostvaren uz istovremeno povećanje profita.

Dobitak u trećem kvartalu je takođe bio rekordan i iznosio je 205 miliona američkih dolara, što predstavlja porast od 34 odsto u odnosu na prošlu godinu, sa bruto maržom od 11,8 odsto. Bruto dobit u trećem fiskalnom kvartalu porasla je za 15 odsto u odnosu na isti period predhodne godine, na 1,1 milijardu američkih dolara, dok je operativni profit u trećem kvartalu bio 243 miliona američkih dolara, što je za 26 odsto više u odnosu na taj period predhodne godine. Osnovna zarada po akciji za treći kvartal bila je 1,99 američkih centi. Neto rezerve gotovine 31. decembra 2012, bile

U ovom kvartalu, „napadačkim" načinom poslovanja ostvareno je 50 odsto od ukupnog prihoda kompanije, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na period od pre četiri godine, kada je kompanija tek pokrenula strategiju „Zaštiti i napadni“, a prihodi su bili 32 odsto. Dalje, demonstrirajući balans kompanije, njeni prihodi od poslovne jedinice MIDH, koji obuhvataju njeno poslovanje sa smart telefonima, tabletima i smart televizorima, iznosili su rekordnih 11 odsto od ukupnih prihoda u ovom kvartalu, što je za 77 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. I prvi put, poslovanje sa smart telefonima u Kini postalo je profitabilno.

Tokom trećeg kvartala fiskalne godine, isporuke računara kompanije Lenovo širom sveta porasle su za 7,9 odsto, i dostignuto je rekordnih 15,9 odsto udela na tržištu, čak i uz tržišne probleme koji se ogledaju u tome da se tržište smanjilo za 7,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovo je 15. kvartal uzastopno da kompanija raste brže nego industrija kojoj pripada. Kompanija Lenovo stekla je udeo na tržištu na svim teritorijama, u svakoj kategoriji proizvoda i u svakom odgovarajućem segmentu.

Iako poslovna ekspanzija kompanije nastavlja da pokreće većinu njenog uspeha, akcionarima treba napomenuti da je komanija Lenovo završila sa zajedničkim ulaganjem i akvizicijama najavljenim u prethodna dva kvartala, uključujući strateško partnerstvo sa kompanijom EMC, akviziciju kompanije CCE, vodeće PC + kompanije u Brazilu, i akviziciju Stoneware-a, američke kompanije iz oblasti cloud računarstva.

Kompanija Lenovo nedavno je pregrupisala svoj proizvodni razvoj i organizaciju lanca snabdevanja da bi stvorila dve nove grupe: Lenovo poslovnu grupu, koja će se fokusirati na mainstream računare, mobilni internet i digitalne kućne proizvode i Think poslovnu grupu, koji će se fokusirati na brendirane Think proizvode namenjene sofisticiranim potrošačima i preduzećima. Kompanija Lenovo je danas duplo veća i mnogo raznovrsnija nego što je bila kada je postojeća struktura osnovana pre više od četiri godine. Kompanija je danas izgradila jako poslovanje sa potrošečima, mobilnim i rastućim tržištima širom sveta, tako da je promena proaktivno inicirana da bi i dalje bio postizan uspeh na svim ovim poljima, i ostalo ispred zahteva potrošača što podrazumeva preduzimljivost i inovacije.

Nedavno završeni sajam Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu i dalje pokazuje da inovacija predstavlja značajnu konkurentsku prednost i budući implikator rasta za Lenovo. Kompanija je nagrađena sa rekordnih 50 nagrada na CES-u, uključujući i nekoliko priznanja „Best in Show". Snažan spektar inovativnih proizvoda, obuhvatajući i i IdeaCentre Horizon – 27-inčni table top računar, ThinkPad Helix - najnoviji konvertibilni računar kompanije Lenovo dizajniran za poslovne profesionalace; i smart telefon K900 pozicionirani su tako da nastave da podstiču nove zahteve kupcaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik