Manjak inženjera preti nemačkom privrednom rastu

Bez autora
Aug 26 2010

Uzlet nemačke privrede mogao bi dugoročno biti ugrožen zbog manjka stručnjaka, posebno inženjera, pokazala je nedavno objavljena studija Instituta za nemačku privredu (IW), ukazujući da bi deo problema mogao biti rešen "uvozom" stručnjaka.Gotovo trećina zaposlenih u nemačkim visokotehnološkim firmama su inženjeri, a moglo bi ih biti još više, jer su mnoga radna mesta i dalje otvorena. Tehnološkim kompanijama, od kojih u dobroj meri zavisi izvoz, a time i privredni uzlet, u julu JE nedostajalo 36.800 inženjera.

Manjak inženjera preti nemačkom privrednom rastuUzlet nemačke privrede mogao bi dugoročno biti ugrožen zbog manjka stručnjaka, posebno inženjera, pokazala je nedavno objavljena studija Instituta za nemačku privredu (IW), ukazujući da bi deo problema mogao biti rešen "uvozom" stručnjaka.

"Gotovo trećina zaposlenih u nemačkim visokotehnološkim firmama su inženjeri, a moglo bi ih biti još više, jer su mnoga radna mesta i dalje otvorena", saopštio je institut, precizirajući da je tehnološkim kompanijama, od kojih u dobroj meri zavisi izvoz, a time i privredni uzlet, u julu nedostajalo 36.800 inženjera.

Procene su IW da bi se taj manjak u sljedećim mesecima mogao povećati, preneo je internet portal SEEbiz.eu.

Problem je još ozbiljniji ako se zna da u nemačkoj vlada i manjak studenata koji se odlučuju za inženjerski poziv, što bi dugoročno moglo ugroziti nemačku poziciju na svetskom tržištu.

"Stanje s podmlatkom posebno je loše u visokotehnološkim branšama, poput mašinske, automobilske i hemijske industrije, koje su nosioci nemačkog privrednog uzleta", navode u IW.

Na hiljadu zaposlenih inženjera u Nemačkoj dolazi tek 35 apsolvenata.

U Evropskoj uniji stanje je bolje: na hiljadu inženjera u Španiji dolazi 90 apsolvenata, u Italiji 147, a u Poljskoj i Češkoj više od 200.

IW od političara traži da pojačanim angažmanom spreče dodatno pogoršanje stanja na tržištu rada za visokoobrazovane stručnjake. Kao mogući izlaz, predlaže snažniju promociju u gimnazijama kako bi se mladež odlučila za tehničke studije.

Jedno od mogućih rešenja IW vidi i u snažnijem otvaranju nemačkog tržišta rada za inženjere iz inostranstva.

Studija IW-a objavljena je dan pošto je Nemačka industrijska i trgovačka komora (DIHK) objavila da čak trećina nemačkih firmi traži stručno osoblje.

Savezni nemački statistički zavod potvrdio je početkom nedelje rekordan rast nemačke privrede u prvih šest meseci ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik