Markione lane zaradio 4,77 miliona dolara

Bez autora
Feb 24 2011

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione zaradio je lane 4,77 miliona dolara (3,47 miliona evra), objavio je italijanski auto-gigant u redovnom godišnjem izveštaju o poslovanju kompanije. Markione je takođe šef američke grupacije "Krajsler" koja, kao privatna kompanije, ne objavljuje njegove nadoknade.Kao deo uslova vladine pomoći, koju je dobio "Krajsler", određeno je da primanja 25 direktora američke kompanije budu po 500.000 dolara.

Markione lane zaradio 4,77 miliona dolaraIzvršni direktor "Fijata" Serđo Markione zaradio je lane 4,77 miliona dolara (3,47 miliona evra), objavio je italijanski auto-gigant u redovnom godišnjem izveštaju o poslovanju kompanije.

Markione je takođe šef američke grupacije "Krajsler" koja, kao privatna kompanije, ne objavljuje njegove nadoknade, a portparol "Fijata" Galbero Ranijeri je izjavio da Markione nije primio nikakav novac od "Krajslera".

Kao deo uslova vladine pomoći, koju je dobio "Krajsler", određeno je da primanja 25 direktora američke kompanije budu po 500.000 dolara. Ali, još jedan od uslova koji je postavila američka administracija kada je odobravala finansijsku pomoć "Krajsleru" bio je finansiranje inostranih partnera, s izuzetkom "Fijatovih" menadžera koji su prešli u upravu "Krajslera" pošto su još primali nadoknadu od italijanske kompanije.

"Fijat" drži 25 odsto akcija u "Krajsleru", dok američko ministarstvo finansija ima 9,2 procenata, a Kanada i vlada Ontarija skupa 2,3 odsto deonica. Zbog visoke kamate na vladine kredite, "Krajsler" ponovo ugovara finansiranje otplate 5,8 milijardi dolara pozajmica dobijenih od američkog ministarstva finansija i 1,3 milijarde dolara u vlasništvu Kanade.

U Italiji, Markione je imao osnovnu platu od 4,2 miliona dolara (3,05 miliona evra) u 2010, isto koliko i godinu ranije. Ali, njegova nadoknada je smanjena zbog toga što je imao bonus od 1,87 miliona dolara u 2009, a minule godine ga nije dobio. Pored toga pre dve godine je primao i druge nadonade vezan za funkciju direktora.

Odbor direktora "Fijata" je 2006. godine odobrio osmogodišnji plan podele akcija Markioneu, uključujuhci pet miliona opcija koje se mogu naplatiti za četiri godine po 13,37 evra, ako kompanija ispuni utvrđenje poslovne ciljeve.

Markione je počeo 2010. godinu s 19,42 miliona akcija, ali je važnost mnogih istekla, pa je kraj godine dočekan sa 16,82 miliona opcija. On ima rok da ih iskoristi do novembra 2016. po ceni od 9,09 evra, koja je veća nego što se danas njima trguje na berzi. Markione je dobio nagradu od "Fijata" u iznosu od još četiri miliona deonica.

Markioneov ugovor o obavljanju funkcije direktora ističe 2012. godine. On je ranije tvrdio da nema nameru da zadrži fotelje i u "Fijatu" i "Krajsleru," ali nije rekao kojoj će se firmi prikloniti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik