"Micubiši" zatvara fabriku u Evropi

Bez autora
Feb 07 2012

Japanski "Micubiši" danas je saopštio da će zaustaviti proizvodnju automobila u Evropi do kraja 2012. zbog nepovoljnih uslova poslovanja na dugovima pogođenom kontinentu i nedovoljnog korišćenja kapaciteta, najavljujući prebacivanje montaže kola na tržišta zemalja u usponu.Biće to prvo povlačenje iz Evrope jednog poznatog japanskog proizvođača automobila. "Micubiši" planira da premesti proizvodnju u zemlje sa visokom stopom rasta i tražnjom.

"Micubiši" zatvara fabriku u EvropiJapanski "Micubiši" danas je saopštio da će zaustaviti proizvodnju automobila u Evropi do kraja 2012. zbog nepovoljnih uslova poslovanja na dugovima pogođenom kontinentu i nedovoljnog korišćenja kapaciteta, najavljujući prebacivanje montaže kola na tržišta zemalja u usponu.

Biće to prvo povlačenje iz Evrope jednog poznatog japanskog proizvođača automobila, tvrde lokalni mediji navodeći da "Micubiši" planira da premesti proizvodnju u zemlje sa visokom stopom rasta i tražnjom.

O sudbini radnika kompanija će pregovarati sa sindikatima i vladom Holandije, navodi se u saopštenju japanske firme i ističe da kompanija za sada ne vidi da postoje uslovi za poslovanje sa profitom u Evropi.

"Micubiši" proizvodi manji kompaktni automobil "kolt" i sportsko-terenska vozila "autlender" u fabrici "NedKar", filijali koja se nalazi u kompletnom vlasništvu japanske kompanije, sa sedištem u Bornu, u Holandiji, u kojoj je zaposleno 1.500 radnika.

Zvanični predstavnik "Micubišija" izjavio je da je uprava kompanije odlučila da povuče proizvodnju iz Evrope do kraja ove godine zbog nepovoljnih uslova poslovanja, prenele su agencije.

Veliki proizvođač automobila procenjuje da će na evropskim poslovima pretrpeti gubitak od 22 milijarde jena (287 miliona dolara u fiskalnoj godini koja se završava u martu), zbog smanjene prodaje u periodu privredne neizvesnosti i dužničke krize.

Kompanija je potvrdila da će nastaviti da prodaje vozila svoje robne marke u Evropi, koja će dopremati iz fabrika u Japanu i sa Tajlanda.

"Micubiši" još nije odlučio kakva će biti sudbina fabrike "NedKar", ali ima više opcija, od kojih je jedna da se nađe zainteresovana kompanija koja će preuzeti taj pogon, kako bi se izbegli otkazi.

Proizvodnja u fabrici "NedKar", koja je osnovana 1991. godine, drastično je smanjena na 47.000 jedinica, što je ispod kapaciteta koji se ne godišnjem nivou u normalnim okolnostima kreću do 200.000. Manja montaža kola bila je jedan od razloga za gomilanje gubitaka, piše japanski poslovni dnevnik "Nikej."

Pogon "NedKar" počeo je da radi kao zajedničko preduzeće sa švedskim auto-gigantom "Volvo", ali je u 2001. prešao kompletno u ruke "Micubišija."

Cilj je "Micubišija`` da poveća proizvodnju u Kini, Rusiji i na drugim tržištima u usponu koja beleže visoke stope rasta prodaje, a plan je da krene i sa montažom novih manjih kola u fabrici na Tajlandu ovog proleća, odakle će se vozila izvoziti, a prodavaće se i u Japanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik