MMF: Ekonomski rast Kazahstana veći od prognoziranog

Bez autora
Oct 31 2010

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procenu ekonomskog rasta Kazahstana na 5,4 sa četiri procenta, u najnovijem izveštaju o prognozama privrednog razvoja Kavkaza i zemalja centralne Azije.Najveća ekonomija centralne Azije je skoro deceniju rasla po stopi od bezmalo devet procenata godišnje, zahvaljujući visokim cenama nafte i prilivu jevtinog novca u bankarski sistem, ali je u kriznim 2007-2009. godinama došlo do naglog usporavanja.

MMF: Ekonomski rast Kazahstana veći od prognoziranogMeđunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procenu ekonomskog rasta Kazahstana na 5,4 sa četiri procenta, u najnovijem izveštaju o prognozama privrednog razvoja Kavkaza i zemalja centralne Azije.

Najveća ekonomija centralne Azije je skoro deceniju rasla po stopi od bezmalo devet procenata godišnje, zahvaljujući visokim cenama nafte i prilivu jevtinog novca u bankarski sistem, ali je u kriznim 2007-2009. godinama došlo do naglog usporavanja.

Proteklog leta MMF je udvostručio svoju procenu rasta kazahstanske ekonomije za ovu godinu na četiri procenta, smatrajući da ovakav tempo oporavka neće izazvati inflatorni pritisak i da će cene da se uvećaju za oko sedam procenata.

Premijer Kazahstana Karim Masimov je u oktobru izjavio da je ostvaren devetomesečni ekonomski rast od 7,5 procenta, u poređenju sa padom od 2,2 odso u istom periodu lane.

Prošle godine tempo rasta bruto domaće proizvoda (BDP) Kazahstana je opao na 1,2 procenta, u poređenju sa rastom od 3,2 odsto 2008. godine.

Rast BDP Kazahstana u idućoj godini MMF prognozira na 5,1 odsto.

Druga međunarodna finansijska institucija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ocenjuje da će ekonomija Kazahstana ove godine ostvariti rast od 3,5 a iduće 5,3 procenta.

Vlada Kazahstana je u avgustu objavila da prognozira usporavnje tempa privrednog rasta u 2011. godini na 3,1 odsto i da namerava da od iduće godine udvostruči izvoznu carinu za naftu na 40 dolara za tonu, kao i da u cilju povećanja prihoda planira uvođenje progresivne poreske skale za fizička lica.

Zamenik direkora MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju Dejvid Oven smatra da najveći rizici za ekonomiju Kazahstana leže u bankarskom sektoru, a manji rizik je i dalje prisutan na sirovinskom delu, koji je veoma zavistan od svetskih cena.

Bankarski sistem Kazahstana su teško pogodile posledice globalne finansijske krize, tako da tri najveće banke nisu bile u stanju da otplaćuju dugove i bile su prinuđene na restrukturiranje.

Bankarski sektor Kazahstna sada stagnira i očekuje rast u 2011. godini, rekao je Oven, ukazujući da su banke u boljoj formi nego pre dve-tri godine.

Drugi rizik je visoka zavisnost od nafte, s obzirom da oscilacije cena te sirovine uvek predstavljaju rizik. Prosečnu cenu nafte u 2011. godni MMF prognozira na 78-79 dolara za barel.

MMF prognozira i usporavanje inflacije u Kazahstanu 2011. godine na 6,6 procenata, sa 7,6 odsto u ovoj godini.

Od januara do septembra ove godine inflacija je dostigla sedam odsto u odnosu na isti period 2010.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik