MMF snizio prognozu globalnog rasta za ovu godinu

Bez autora
Jan 26 2022

Međunarodni monetarni fond snizio je prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za pola procentnog poena u odnosu na oktobarsku projekciju, na 4,4 odsto, saopštila je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat na predstavljanju ažuriranog, januarskog izveštaja "Svetski ekonomski izgledi".

Gita Gopinat rekla je da svetska ekonomija ulazi u 2022. sa slabije pozicije nego što se ranije predviđalo zbog širenja novog omikron soja koronavirusa, obnovljenih mera ograničenja, rasta cena energije i poremećaja u snabdevanju, koji su rezultirali skokom inflacije iznad očekivnja, posebno u SAD i na mnogim tržištima u usponu i zemljama u razvoju.

Prema njenim rečima, MMF predviđa da će globalni rast u 2023. godini iznositi 3,8 odsto. Iako je ova projekcija za 0,2 procentna poena viša nego u prethodnoj prognozi, Gopinat napominje da se ona u velikoj meri zasniva na pretpostavljenom mehaničkom oporavaku aktivnosti nakon što se aktuelni zastoji prevaziđu u drugoj polovini 2022.

Prognoze za vodeće svetske ekonomije

MMF je u novom izveštaju dao prognoze rasta za vodeće svetske ekonomije i regiona, a ne za sve zemlje članice pojedinačno.

Procena privrednog rasta SAD-a za 2022. godinu je revidirana naniže za 1,2 procentna poena (pp) u odnosu na oktobarsku prognozu na 4,0 odsto.

Smanjene su, takođe, projekcije ekonomske ekspanzije za 2022. za evrozonu na 3,9 posto (-0,4 pp), za Nemačku na 3,8 procenata (-0,8 pp), za Kinu na 4,8 odsto (-0,8 pp), dok se Rusiji predviđa rast od 2,8 odsto, za 0,1 procentni poen niži u odnosu na prognozu iz oktobarskog izveštaja.

MMF očekuje da će povećana inflacija trajati duže nego što se procenjivalo jesenas, uz nastavak poremećaja u lancu snabdevanja i visoke cene energije tokom godine, te da bi trebalo da počne postepeno da se spušta kako se bude smanjivala neuravnoteženost između ponude i potražnje.

Pojava novih sojeva koronavirusa rizik

Kao rizike za globalni rast, MMF vidi moguću pojavu novih sojeva koronvirusa, koji bi mogli da produže pandemiju i izazovu nove ekonomske poremećaje, zatim nestabilnost cena energenata i povećanje kamata u razvijenim ekonomijama, što bi moglo da utiče na finansijsku stabilnost zemalja u razvoju: na tokove kapitala, valute i fiskalne pozicije, naročito onih privreda čiji su dugovi porasli tokom poslednje dve godine.

Osim toga, MMF je među globalne rizike uvrstio i geopolitičke tenzije, te aktuelnu vanrednu klimatsku situaciju koja povećava verovatnoću velikih prirodnih katastrofa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik