Moody's smanjio rejting Japana

Bez autora
Feb 24 2011

Agencija za kreditno rangiranje Moody's je zazvonila na uzbunu zbog ogromnog japanskog duga, umanjenjem ocene kreditnog nivoa zemlje. Ta agencija je pod znak pitanja stavila sposobnost vlade u Tokiju da sprovede reforme.Moody's je izmenio vrednovanje Japana, od Aa2 sa stabilnog na negativno, što znači da je u izgledu degradacija kreditnog nivoa treće najveće ekonomije sveta. Reč je o prvom negativnom potezu prema Japanu od maja 2002.

Moody's smanjio rejting JapanaAgencija za kreditno rangiranje Moody's je zazvonila na uzbunu zbog ogromnog japanskog duga, umanjenjem ocene kreditnog nivoa zemlje.

Ta agencija je pod znak pitanja stavila sposobnost vlade u Tokiju da sprovede reforme.

Moody's je izmenio vrednovanje Japana, od Aa2 sa stabilnog na negativno, što znači da je u izgledu degradacija kreditnog nivoa treće najveće ekonomije sveta. Agencija kaže da je reč o prvom negativnom potezu prema Japanu od maja 2002.

Odluka je novi udar poverenju u premijera Naotoa Kana koji je suočen sa naglim padom populanosti i najvećim dužničim teretom u razvijenom svetu.

Prošlog meseca je rivalska agencija za kreditne rejtinge Standard&Poors iz sličnih razloga snizila rejting japanskog duga , po prvi put od 2002, čime je njen rejting te zemlje stavljen jedan stepen ispod rejtinga agencije Moody's, ali na isti nivo sa agencijom Fitch.

Ministarstvo finansija navodi da će se japanski javni dug povećati na 997.700 milijardi jena (12.000 milijardi dolara) do marta 2012. godine sa ovogodišnjih 943.000 milijardi jena - nekih 200 procenata godišnjeg bruto domaćeg prozivoda.

Ipak, Moody's saopštava da Japanu ne predstoji neizbežna kriza. Zemlja i dalje ima grandioznu privredu, obilnu štednju i zavidan spoljotrgovinski višak. Gotovo svi japanski dugovi su domaći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik