Nafta najskuplja u poslednjih 30 meseci

Bez autora
Apr 07 2011

Sirova nafta je juče na berzi u Londonu poskupela na najviši nivo još od avgusta 2008, što je posledica nemira na Bliskom istoku i severu Afrike, kao i slabljenja dolara, a uoči očekivanog povećanja kamatne stope Evropske centralne banke (ECB).Cena evropske "brent" nafte je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za dolar na nešto iznad 123 dolara za barel, što je najviši nivo u poslednjih 30 meseci, dok je američka "laka" nafta poskupela na najvišu cenu od septembra 2008. od iznad 109 dolara za barel.

Nafta najskuplja u poslednjih 30 meseciSirova nafta je juče na berzi u Londonu poskupela na najviši nivo još od avgusta 2008, što je posledica nemira na Bliskom istoku i severu Afrike, kao i slabljenja dolara, a uoči očekivanog povećanja kamatne stope Evropske centralne banke (ECB).

Cena evropske "brent" nafte je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za dolar na nešto iznad 123 dolara za barel, što je najviši nivo u poslednjih 30 meseci, dok je američka "laka" nafta poskupela na najvišu cenu od septembra 2008. od iznad 109 dolara za barel.

Najvažnija energetska sirovina poskupljuje već nekoliko nedelja, podstaknuta time što je zbog nemira gotovo potpuno obustavljen izvoz nafte iz Libije.

Ta zemlja je ranije doprinosila svetskoj proizvodnji nafte sa blizu dva odsto, a analitičari se plaše da bi duži poremećaj izvoza mogao da utiče na proizvodnu sposobnost drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte, koje pokrivaju manjak te sirovine na tržištu.

U Evropi se očekuje da će ECB na sutrašnjem sastanku povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, što bi bilo prvo povećanje još od finansijske krize 2008. godine.

Ta očekivanja su izazvala rast vrednosti evra na novi 14-mesečni rekord, dok je dolarski indeks pao za 0,38 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik