Najveća ruska solarna elektrana na Uralu puštena u rad

Bez autora
Feb 27 2020

Nova solarna elektrana snage 10 megavata puštena je u rad u okrugu Burzjanski, na jugu Rusije u uralskom regionu Baškortostan.

Prema saopštenju kompanije za nanotehnologije Rusnano, to je najveća solarna elektrana u toj zemlji sa skladišnim prostorom za elektičnu energiju.

Kompanija Liotek iz Rusnanovog portfelja isporučila je kolektore za skladištenje energije ukupnog kapaciteta 8 megavata.

Automatizovani kontrolni sistem bira optimalni način rada postrojenja, pri čemu analizira skup parametara kako bi odredio kada treba da skladišti energiju a kada treba da je pusti na mrežu.

„Nova solarna elektrana obezbeđuje pouzdano i neprekidno snabdevanje električnom energijom okruga Burzjanski, a u slučaju nekog vanrednog isključenja ili radova na poravci dalekovoda, može da radi autonomno”, naveli su iz Rusnana.

Prema rečima Anatoliju Čubajsa, predsednika upravnog odbora Rusnana, integrisanje obnovljivih izvora energije i sistema za skladištenje energije je globalni trend, javlja „Rusija danas” a prenosi Tanjug.

„Za udaljena područja takva rešenja ne samo da štede troškove na skupom dizel gorivu, već garantuju neprekidno snabdevanje strujom zasnovano na zelenoj energiji”, rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik