Najveći pad američke ekonomije u istoriji

Bez autora
Jul 30 2020

Pad američkog bruto društveni proizvod u drugom kvartalu iznosio je neverovatnih 32,9 procenta, pokazuju preliminarni podaci koje je objavilo Ministarstvo trgovine SAD, javlja televizija Si-En-Bi-Si.

Pad američke privrede je najveći od početka praćenja statistike, tj. od 1947. godine. Raniji rekord je zabeležen u drugom kvartalu 1958. godine, ali je tada pad BDP bio samo 10 odsto.

Najveći udarac BDP je zadalo smanjenje rashoda potrošača i kompanija koja su pogođena pandemijom virusa korona. U prvom kvartalu, kada su posledice krize nisu bile toliko primetne, smanjenje je iznosilo svega 5 odsto.

Međutim, prema preliminarnim podacima, pad američkog BDP u drugom kvartalu iznosio je 32,9 odsto.

Prema ocenama ekonomskog eksperta Lu Krendala, realni BDP za 6 meseci je pao za 11 odsto. Ovim je petogodišnji rast američke ekonomije u potpunosti anuliran, država se našla u situaciji iz 2014. godine.

Drugi ekspert Džejms Najtli je primetio da je na sličan način padao BDP i na kraju Drugog svetskog rata, ali je tada pad trajao tri godine, dok je sada sve urađeno za tri kvartala, prenosi Sputnjik.

Juče su američke Federalne rezerve sačuvale kamatnu stopu na nivou 0-0,25 procenta. Oni su saopštili da nameravaju da zadrže ovako nisku stopu sve dok se privreda ne stabilizuje.

 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik