Najveći privredni rast Britanije

Bez autora
Aug 30 2010

Britanija je u drugom tromesečju ostvarila najbrži privredni rast u poslednjih devet godina, ali ekonomisti upozoravaju da predstoji znatno usporavanje rasta. Zavod za statistiku Velike Britanije je saopštio da je u tri meseca, zaključno sa junom, bruto domaći proizvod te zemlje povećan za 1,2 odsto na godišnjem nivou.Prvobitna procena je bila da će rast biti za 1,1 odsto. Uprkos tome, i dalje je prisutan strah da će privredni rast usporiti u drugoj polovini godine s obzirom na to da britanska vlada uskoro počinje da primenjuje oštre mere štednje.

Najveći privredni rast BritanijeBritanija je u drugom tromesečju ostvarila najbrži privredni rast u poslednjih devet godina, ali ekonomisti upozoravaju da predstoji znatno usporavanje rasta.

Zavod za statistiku Velike Britanije je saopštio da je u tri meseca, zaključno sa junom, bruto domaći proizvod te zemlje povećan za 1,2 odsto na godišnjem nivou.

Prvobitna procena je bila da će rast biti za 1,1 odsto.

Uprkos tome, i dalje je prisutan strah da će privredni rast usporiti u drugoj polovini godine s obzirom na to da britanska vlada uskoro počinje da primenjuje oštre mere štednje.

U saopštenju se navodi da je to treće tromesečje zaredom da britanska privreda ostvaruje rast, nakon šest kvartala negativnog rasta u vreme duboke recesije.

Za privredni rast veći od očekivanog je najzaslužniji rast proizvodnje u građevinskoj industriji u drugom tromesečju od 8,5 odsto, prema prvobitnoj proceni od 6,6 odsto, saopštio je Zavod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik