Najveći svetski organizator krstarenja rasprodaje imovinu

Bez autora
Jun 21 2020

Britansko-američki organizator krstarenja Karnival saopštio da je drugo fiskalno tromesečje zaključio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara.

Krivac za pad je pandemija koronavirusa koja je kompanija prisilila na otpis viška brodova.

Neto gubitak u tromesečnom periodu zaključno s krajem maja najveći je u istoriji vodećeg organizatora krstarenja u svetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 miliona dolara.

Poslovanje s krstarenjima srušilo se nakon što je nekoliko brodova, postalo žarištie epidemije koronavirusa. Neki putnici i radnici su umrli od posledica zaraze, a nekima je određen karantin u lukama. Karnival je zbog pandemije I posledica bio primoran da smanji ukupne kapacitete.

Nakon prodaje šest brodova bili su prisiljeni da otpišu dve milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj ceni i njihovoj knjigovodstvenoj vrednosti, prenosi Bankar.

Kada se isključi taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

"Što duže traje pauza u poslovanju, to će veći biti uticaj na likvidnost i finansijski položaj kompanije", naglašavaju u Karnivalu.

Krstarenja se obično rezervišu šest mjeseci do godinu dana unapred, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Karnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni da otkažu, refundiraju ili promene rezervacije za hiljade karata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik