Nemačka prvi put u 30 godina zabeležila trgovinski deficit

Bez autora
Jul 06 2022

Nemačka je u maju prvi put zabeležila mesečni trgovinski deficit od 1991. godine usled visoke inflacije i prekida u lancima snabdevanja koji opterećuju industrijsku bazu zemlje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa, pokazuju da je povećanje vrednosti uvoza i skroman pad izvoza gurnuo najveću evropsku ekonomiju u trgovinski deficit od milijardu evra u maju, izveštava "Blumberg" i dodaje da je to prvi mesečni deficit u ovoj zemlji od ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Izvoz je u maju pao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec, na 125,8 milijardi evra, dok je uvoz porastao za 2,7 procenata na 126,7 milijardi evra, što je iznad očekivanja ekonomista.

U poređenju sa istim mesecom 2021. godine, izvoz je povećan za skoro 12 odsto, dok je vrednost uvoza skočila za gotovo 30 procenata.

Nemačka proizvodna baza bori se sa problemima zbog poremećaja u globalnom lancu snabdevanja koje su izazvali pandemija i mere lokdauna u Kini za suzbijanje širenja kovida. Rastuće cene energije i slabljenje potražnje za robom takođe pogađaju proizvodnu aktivnost, napominje njujorška agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik